Mozaik

Látványos csillaghullás jön óránként 120 meteorral

Ha az időjárás engedi, az év egyik leglátványosabb csillaghullását követhetjük figyelemmel a hét közepén, írja a National Geographic.

Az évente visszatérő Geminidák meteorraj maximuma december 13-án éjjelre várható és egészen másnap hajnalig akár óránként több mint száz meteort láthatunk elsuhanni az égbolton.

Tavaly a raj csúcsa egybeesett a Szuperhold kiteljesedésével, az erősen fénylő égitest pedig nagyban megnehezítette a csillaghullásban való gyönyörködést. Idén már nagyobb szerencsénk van, hiszen a Hold szinte fel sem lesz fedezhető az égen, és az átlagosnál is sötétebb éjszaka elé nézünk.

A Geminidák az égi jelenségek szerelmeseinek egyik kedvence, ugyanis meteorjai jóval lassabban közlekednek, mint más rajok esetében, ami azt jelenti, hogy hosszabb ideig lehet látni egy-egy csillagot. A körülbelül 35 kilométer/perc sebességgel közlekedő meteorok ragyogó íveket hoznak létre és legalább egy-két másodpercig csodálhatjuk azokat.

Fotó: Europress/AFP/Impact Press Group/NurPhoto/Emily Plamenova

A Geminidák meteorraj a nevét a meteorrajoknál szokásos módon onnan kapta, hogy az Ikrek csillagkép (latinul: Gemini) felől látszanak kiindulni.

A raj leginkább az északi féltekéről figyelhető majd meg a legjobban, tehát Magyarországról is látható lesz a csillaghullás. A városoktól távolabb eső területeken óránként akár 120 meteort is kiszúrhatunk, a fényszennyezett övezetekben ugyanakkor csak 20-60 meteort vehetünk szemügyre ugyanennyi idő alatt.

A Geminidák fizikai forrása a 3200 Phaethon kisbolygó, amit a csillagászok sziklaüstökösnek neveznek. Az év ezen szakaszában olyan közel kerül a Naphoz, hogy a hő miatt szikladarabok szakadnak le róla.

A 3200 Phaethon kisbolygó december 16-án rekordközeli, tízmillió kilométeres távolságra érkezik a Földtől, amire 1974 óta nem volt példa és a számítások szerint 2093-ig nem is lesz.

Szerencsére semmi esély nincs rá, hogy ennek bármilyen hatása is lenne ránk nézve. Sőt, a tudósok úgy vélik, hogy az elkövetkező ezer évben semmiféle kockázatot nem jelent a bolygó. Jó hír viszont, hogy a kisbolygót már kisebb távcsővel is megfigyelhetjük majd az esti órákban.

Kiemelt kép: Europress/AFP/Novapix/Leemage/B.A.Tafreshi

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik