Mozaik

55 éves A Tenkes Kapitánya

A filmen nem fogott a kor, mert elnyűhetetlen.

A Magyar Televízió hőskorából egymás után születnek a jubileumok. Több mint 50 éve hódította meg az országot a Tüskevár és a Mézga család, a gyerekek régi rajzfilmjei közül pedig új köntösben tér vissza a képernyőre a Pumukli és a Vízipók, csodapók is.

Közben jeles évfordulóhoz érkezett a televíziózás hajnalán készült, 13 epizódból álló “örökzöld”, A tenkes kapitánya. A sorozat – melyet számos alkalommal ismételt meg a televízió – 55 éve, 1964-ben került először a képernyőre, és rögvest az ország kedvence lett. Olyan kedvenc, mely az évtizedek múlásával sem veszített népszerűségéből, melynek kalandjain több generáció nőtt fel. Óriási sikerét bizonyítja, hogy 1965-ben kétrészes mozifilm is készült belőle.

A 30 perces epizódokban és a a kétszer 90 perces mozi változatban olyan legendás színészek a főszereplők, mint Zenthe Ferenc, Szabó Gyula, Krencsey Marianne, Pécsi Ildikó, Basilides Zoltán, Ungváry László, Kibédi Ervin, Tordy Géza, Juhász Jácint és Madaras József.

A történet kitalált, a kritikusokoktól az évek folyamán – a történelmi tények okán – kapott hideget-meleget. Ám a Tenkes kapitányán nem fogott a kor, mert elnyűhetetlen, s bár látványban nem ér a mai divatos sorozatok nyomába, sokak szívét ma is megdobogtatja a maga egyszerűségével és hangulatával.

A történet IDE KATTINTVA eleveníthető fel, vagy ismerhető meg részletesen.

Kiemelt kép: MOKÉP

Olvasói sztorik