Mozaik

Ritka madarat fotóztak a Balatonnál

Magyarországon ritkának számít a széki lile.

Hazánkban kis számban fészkelő széki lile Európában, Ázsiában és Észak-Amerikában költ, ősszel délre vonul, eljut Afrikába és Ausztráliába is. Tengerpartokon, sós élőhelyeken fordul elő. A Kárpát-medencében szigetszerűen található meg a Fertő-tó keleti partjainál (Fertőzug) és a magyar Alföldön, ám számuk a múlt század második felében rendkívüli mértékben megcsappant. Alig 20 párra tehető az évente Magyarországon költő széki lile száma, írja a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

Egyméteres óriáspapagáj maradványaira bukkantak Új-Zélandon
A 16-19 millió éves fosszíliák alapján az állat egyméteres és hét kilogrammos lehetett.

1995 és 1997 között a magyarországi állomány 50-70 pár között változott. 2000-ben 47, 2001-ben maximum 40 pár költött hazánkban. Éppen ezért Magyarországon az egyik legveszélyeztetettebb fészkelő madárfaj.

A széki lile rovarokkal táplálkozik. Gyakran keresi táplálékát gyér növényzetű, rövidfüves szikes tocsogók partján, vagy erősen legeltetett szikes gyepeken. Fokozottan védett madár, természetvédelmi értéke 1 000 000 forint.

A badacsonylábdihegyi strandon egy szemfüles fotós azonban lencsevégre kapott egy példányt, amint éppen élelem után kutatott – írja a CsodálatosBalaton.

FRISSÍTÉS: (2019.08.17) A Somogyi László által feltöltött posztban szereplő madárról a Magyar Madártani Egyesület megállapította, hogy nem széki lile, hanem a jóval gyakoribb kis lile.

Kiemelt kép: Wikipedia/Davidvraju

Láthatatlan madarakat örökített meg a brit természetfotós
Ember legyen a talpán, aki megtalálja az állatokat Murphy páratlan felvételein.
Olvasói sztorik