Mozaik

Hat és fél év után fogtak ki egy ritka halat Maconkán

A szakemberek azt hitték, hogy ez a faj kikopott a tórendszerből.

A Nógrád megyei horgászparadicsom, Maconka az év minden hónapjában tartogat érdekességet. Hol valamilyen gigahal kerül horogra, máskor tórekordokról számolnak be vagy éppen a gyerekhorgászok sikereiről tájékoztatnak.

Hosszú évekkel ezelőtt több folyóvízi faj alkalmazkodását teszteltük kisebb telepítésekkel, közülük a kecsege volt a legsikeresebb, melynek ha ritkán is, de a mai napig horogra kerülnek példányai. A márna esetében a kisvizes (jelentős átfolyó víz nélküli), néha a vízhőmérsékletet tekintve is 30 C közelébe felmelegedő időszakok voltak a kritikusak, s lassan el is könyveltük, hogy kikoptak a tórendszerből

– olvasható a maconka.hu portálon.

Ez így is maradt egészen október 18-ig, amikor Gereben András a gáti középső-felső szakaszon pellet csalival egy 2,07 kilogrammos márnát fogott 2325 nap, azaz közel 6,5 év elteltével, mivel az utolsó regisztrált maconkai márnafogás ezt megelőzően 2013. június 6-án történt.

Mivel 2011 után a feltárt okok miatt, halkíméleti alapon már nem történt márnatelepítés, s felülről sem érkezhetett a Zagyván a hal, így az a legvalószínűbb, hogy a kifogott példány már legalább 8-9 éve itt él és a fotó alapján jó állapotban van. A ritkaságot a mérlegelés és a fotózás után természetesen visszaengedték a tóba.

Maconkán vadászott a halakra A mi kis falunk állatorvosa
Reviczky Gábor színművész negyedszer vett részt a horgászok népszerű társasági eseményén.

Kiemelt kép: maconka.hu

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik