Mozaik

Kötelező olvasmány egy iskolában a gyermeki lélek könyve

A Kölyökkorom kalandjai című regényt a valóság ihlette.

Kölyökkorom kalandjai címmel jelent meg 2013-ban Weninger Erzsébet első regénye, mely az eltelt évek során országos népszerűségre tett szert. A nyugdíjas pedagógus író-olvasó találkozókon meséli el a könyv születésének történetét, sok-sok meghívásnak eleget téve, írta a Baon.

Kölyökkorom kalandjai

A történetet a valóság ihlette. A könyv egy vidéki egyházi iskolában játszódik, ahová egy fővárosi vagány srácot beírat az apja, mivel az édesanya halála után nem tud rá eléggé figyelni. A nagymamára vár a feladat, hogy a fiú önfejűségével és öntörvényűségével megküzdjön a szeretete által. A srác harcol az iskola szabályaival, a tanáraival és a diáktársaival, s ezáltal vad kalandokba keveredik.

Weninger Erzsébet nyugdíjazása előtt a kecskeméti piarista iskolában tanított, és a nebulókkal együtt megfogalmazott ötlettel neveztek be egy regényíró pályázatra.

Osztályfőnöki órán a közös ötletelés alapján született meg a történet. Az első fejezetet kellett beküldeni, de sajnos nem nyertünk. Ugyanakkor nem volt hiábavaló a munkánk, hiszen közben megtanítottam a diákjaimnak, hogyan kell jellemzéseket írni, a szereplőket bemutatni, és egyúttal a regényírás módszertanába is bepillanthattak. Amikor nyugdíjba mentem, befejeztem a történetet

– mondta a portálnak az írónő.

A regény sokakat rabul ejtett az évek alatt. Kozák Ágnest, a csepeli Mátyás Király Általános Iskola könyvtárosát olyannyira magával ragadta, hogy mindent elkövetett annak érdekében, minél több gyermekhez eljusson a kötet. Ma már kötelező olvasmány az iskolájukban.

Ez a regény tankönyv: a gyermeki lélek tankönyve. A gyermeknevelés segédkönyve szülőknek és a pedagógusoknak is. Szól a gyermekeknek a gyermekszereplő által. A gyermek lelkébe plántálja a hitet, a jóságot, a szeretetet, az élet szépségét, a felelősségtudatot, az emberi méltóság tiszteletét és mindazokat a lelki kincseket, amelyek képessé teszik a világba induló fiatal vándort arra, hogy meglelje az igaz utat

– összegzett Kozák Ágnes.

Kiemelt kép: montazsmagazin.hu

Tantárgy lett a lovaglás és a lótartás egy jászsági általános iskolában
Fontos, hogy a gyerekeknek kapcsolatuk legyen a természettel, az állatokkal, és kulturáltan tudják eltölteni a szabadidejüket.
Olvasói sztorik