Mozaik

130 településen fészkeltek a gólyák Baranyában

A legtöbb madár Kölkeden költött.

A gólyák tavaszi visszaérkezése idén is jól sikerült, részben ennek is köszönhető, hogy 2020-ban nőtt a Baranyában fészkelő párok száma – írta Facebook-oldalán az MME Baranyai  Megyei Csoportja.

A szervezet teljes megyére kiterjedő nyári felmérése során 254 fészket vett nyilvántartásba. Ezek közül 53 bizonyult lakatlannak, míg 2 fészken csak magányos gólyák tartózkodtak.

A fészkelők száma 12 párral (+6,4%) nőtt a tavalyihoz képest. Összesen 199 pár foglalt fészket a megyében, de az 1996-os bázisévhez viszonyítva még így is 33,2%-kal kevesebb gólya van.

Öröm a köbön: sok kisgólya született idén Zalában
A szülők zöme esetenként három vagy négy fiókát nevelt fel.

A száraz időjárás ellenére a gólyák igen jó költési eredményeket produkáltak. A szülőmadarak összesen 460 fiókát neveltek fel, ami 84,7%-kal több az egy évvel korábbinál. A kirepült fiókák átlagszáma a sikeresen költő párok esetében 2,9 fióka, az összes fészkelőpárra számítva 2,3 fióka volt.

Idén 1-es fészekalj 9, 2-es fészekalj 40, 3-as fészekalj 77, 4-es fészekalj 30, 5-ös fészekalj 4 esetben fordult elő. A felmérők 11 öreg gólya és 29 fióka pusztulásáról is beszámoltak.

Gólyafészek jelenleg a megye 148 településén található, de gólyák csak 130 településen fészkeltek. A legtöbb gólya Kölkeden (22 pár), Beremenden (10 pár) és Oldon (7 pár) költött.

Kiemelt kép: Pixabay/Sponchia

Leszednék a falu egyetlen gólyafészkét a koronavírus miatt
Attól tartanak, hogy a telelésükből hazatérő madarak hozzák a terjedő kórt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik