Mozaik

80 éve nem látott madár időzik Magyarországon

Getty Images
Getty Images
A megfigyelésre minden madarász felkapta a fejét.

2021. július 30-án déltájban Tóth Kornél egy fiatal héjasast (Aquila fasciata) figyelt meg és fényképezett a rábapatyi kavicsbányatavaknál, írja honlapján a Magyar Madártani Egyesület.

Mint fogalmaznak, a madáron színes gyűrű és jeladó is volt. Az internetnek és a hazai madarászok, elsősorban Prommer Mátyás nemzetközi kapcsolatainak köszönhetően másnap reggelre kiderült, hogy egy Görögországból származó fiatal hím madárról (Vaios) van szó, amelyet idén tavasszal jelöltek fiókaként Ándrosz szigetén.

A megfigyelésre minden madarász felkapta a fejét, tekintve, hogy ennek a madárfajnak eddig mindössze két előfordulása volt ismert Magyarországról: 1907 szeptemberében a ma Abához tartozó Kajtorszentiván mellett, 1943 tavaszán pedig Kevermes környékén lőttek egy-egy madarat, de ma már sajnos egyik bizonyítópéldány sincs meg. A mostani megfigyelés tehát mindössze a harmadik héjasas-előfordulás hazánkban.

Borbás Katalin / MME

Az MME szerint a madár Görögországból szinte egyenes vonalban, északnyugati irányban szelte át a balkáni országokat, így Észak-Macedónia, Albánia, Koszovó, Montenegró, Szerbia, Bosznia-Hercegovina és Horvátország érintésével érkezett a Drávához július 25-én, ahol a folyó magyar oldalán, Potony település határában éjszakázott. Másnap Kaposvár érintésével északnak repült, és a Somogy megyei Torvaj, majd Som települések határában töltötte az éjszakát. Július 28-án Siófok, Balatonföldvár és Balatonőszöd érintése után átrepülte a Balatont, majd a Balaton-felvidéken és a Bakonyon át meg sem állt a Rábaközig, ahol a Rába közelében, Páli határában éjszakázott.

Rákövetkező nap a Kőszegi-hegységet útba ejtve tett egy kisebb kört Ausztriában, de visszakanyarodott, és a Győr-Moson-Sopron megye délnyugati részén fekvő Répcevis közelében éjszakázott. Június 30-án egy kis déli kitérővel – ekkor figyelték meg Rábapaty mellett – visszatért Páli határába, a Rába mellé, ahol július 31. és augusztus 2. között nagyon sok érdeklődő madarásznak sikerült is megfigyelnie, sőt néhány jó fénykép is készült a madárról.

Ebben a pár napban Győr-Moson-Sopron és Vas megye határán, Edve, Pápoc és Rábakecöl térségben mozgott, augusztus másodikán pedig innen délnyugat felé repült, és valószínűleg Sorkikápolna közelében fog éjszakázni.

A héjasas elterjedési területe Észak-Afrikától és az Ibériai-félszigettől Dél-Kínáig, illetve a Kis-Szunda-szigetekig húzódik, azonban nem összefüggő. Jelentős állományai élnek Észak-Afrikában és a Pireneusi-félszigeten, illetve Dél-Franciaországban. A Földközi-tenger medencéjében többfelé költ kisebb-nagyobb területen. A becslések szerint európai állománya 1100–2400 párra tehető, amelyből kb. 750 pár Spanyolországban, 128–150 pár Portugáliában, 100–140 pár Görögországban költ. Európai állománya stabil, egyes területeken csökken.

Kapcsolódó
Váratlan helyen bukkant fel egy Magyarországon gyűrűzött parlagi sas
Soha nem repült még parlagi sas ennyire északra.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik