Mozaik

50 éve milliók kedvence a legendás Columbo

Getty Images
Getty Images

A Columbo sorozatból 67 rész került képernyőre 1971 és 2003 között. 43 epizód az NBC-n, 24 rész pedig az ABC-n volt látható Amerikában – írta a Sorozatwiki.

Az 1. évad premierje 1971. szeptember 15-én volt, így a napokban jubilált a produkció. A magyar sugárzás is a 70-es években kezdődött az M1-en, azóta pedig számtalan csatornán megfordult a kultikus sorozat.

A legendás hadnagyot az a Peter Falk alakította, aki Columbo szerepéért 4 Emmy-díjat és 1 Golden Globe-díjat is kapott. A Los Angeles-i rendőrség gyilkossági ügyosztályának ballonkabátos, szivarozó nyomozója a világ minden pontján ismertté vált. A karakterrel nagyon sokan tudnak azonosulni, ugyanis a tökéletes kispolgárt testesíti meg. Nem keres jól, szerény, régi autója van, egy kertes házban él a feleségével, akit a nézők sosem látnak.

Kapcsolódó
Negyven éve készült a Pogány Madonna
A magyar mozitörténet egyik ikonikus alkotását a főszerepet is alakító Bujtor István novellája alapján írták, 1980-ban forgatták és fejezték be a filmet.

Columbo egyik jelmondata, hogy tökéletes bűntett nem létezik. Az elkövetők általában nem veszik komolyan, mert a megjelenése és látszólag naiv viselkedése nem ad erre okot. Eleinte félvállról veszik, majd gorombán fogadják az egyre kellemetlenebb látogatásait, végül pedig beismerik tettüket.

A hadnagy jellemző trükkje, hogy távozás közben az ajtóban még megfordul és a „csak még valamit” mondat után egy kérdéssel rávilágít egy ellentmondásra.

Számtalan szállóige köthető a szériához és rengeteg világsztár fordult meg benne vendégszereplőként. Egy-egy epizódot Steven Spielberg és Jonathan Demme is rendezett.

A Columbo itthon jelenleg a Jocky TV-n látható hétköznaponként 20 órától és hétvégén esténként változó időpontban.

Kapcsolódó
Hair: 40 éve mutatták be Magyarországon, ma is sláger minden perce
Egy korszak lenyomata, melynek dalait ma is milliók éneklik.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik