Mozaik

Ennyi hattyút az életben nem láttak még Bács-Kiskunban

Hattyúk tavává változott a Szakmári-halastavak, rekordmennyiségű, 674 bütykös hattyút számolt össze tegnap Tamás Ádám, a Kiskunsági Nemzeti Park természetvédelmi őre.

A park Facebook-oldalán azt írják, nincs tudomásuk róla, hogy ennél nagyobb csapat valaha is tartózkodott volna Bács-Kiskun megyében.

A helyi költő állomány 3-4 pár volt az idén, de a nyár folyamán már 200-300, főként ivaréretlen, úgynevezett átnyaraló példány tartózkodott a tórendszeren. Mint írják, az őszi vonulás idején a hazai állomány feldúsul az északról érkezőkkel, melyek a fagyok beálltáig itt próbálnak meg áttelelni. A madarak egy része a tavakon táplálkozik főleg vízinövényekkel, de nem ritkán kijárnak a környező tarlókra, vetésekre összeszedni az elhullott magokat, valamint repcét, gabonát legelni.

Időnként gyűrűvel ellátott egyedek is felbukkannak, ezek többnyire a Balatonról és a Dunakanyarból érkeznek a tavakra, de megfigyeltek már szlovák és lengyel gyűrűs madarakat is.

A fotókon látszik, hogy a Szakmári-halastavakon a hattyúk mellett több, fenséges látványt nyújtó rétisas is tartózkodik.

Kapcsolódó
Balatonban ringatózó tojásból kelt ki megmentőjénél Totó, a hattyú
A madár hozzászokott az emberekhez, de megsimogatni csak a gazdája tudja, őt viszont szeretettel meg is öleli.
Olvasói sztorik