Otthon készült

Gyógynövényes házi sampon, a család kedvence

A saját készítésű sampon olcsó, ugyanakkor természet- és bőrbarát.

Miért nem csillog, miért nem selymes és hullámos, miért egyenes? Fésülgetjük, „sütjük”, szárítjuk, lakkozzuk, zselézzük, olykor minden eredmény nélkül.

Nem újdonság, ha azt mondjuk: a szép hajkorona ápolást igényel. Segítségként összegyűjtöttünk néhány egyszerű tanácsot, tippet, melyeket jó szívvel ajánlunk.

Első lépésben mindjárt jó hírrel kezdjük.

Ha saját sampont készítünk, egyrészt olcsóbb lesz, mint az üzleti, másrészt hatékonyabb, ugyanakkor biztosak lehetünk abban is, hogy természet- és bőrbarát anyagokkal ápoljuk hajkoronánkat.

Vásároljunk natúr, jó minőségű folyékony szappant. Igen. Folyékony szappant, már csak azért is, mert az üzletben vásárolt samponok alapja is ez (jó esetben). Ha az apróbetűs részben sem találtunk semmi kivetni való, gyanús kémiai anyagot, akkor biztosak lehetünk benne, hogy a készülő samponunk akár babasampon is lehet.

Az alaprecept

Hozzávalók
2 dl natúr folyékony szappan, 1-2 dl gyógynövényes víz (az elkészítését lásd lejjebb), 1 kávéskanálnyi hordozó olaj, 20-25 csepp illóolaj

sampon4
Fotó: Sokszínű Vidék

Elkészítése
Először is készítsük el a gyógynövényes teát. Forró vízbe tegyünk 1 evőkanálnyi szárított gyógynövényt, fedjük le. Hagyjuk ázni 1-2 órát, majd szűrjük le. Közben a folyékony szappanhoz adjuk hozzá az illóolajakat és a hordozó olajat, óvatosan keverjük össze. A végén adjuk hozzá a gyógynövényes infúziót és tegyük egy tégelybe. Hűtőben néhány hétig eláll. Használat előtt rázzuk össze.

Hogyan tudunk hajra szabott sampont készíteni?

Először is a  gyógynövények lehetnek frissek vagy szárazak. Ha az előbbit használjuk, az alapreceptben megadott mennyiség minimum dupláját számoljuk.

Javasolt gyógynövények
Körömvirág, kamilla, fekete nadálytő, levendula, citrom vagy narancshéj, csalánlevél, diólevél, mezei zsurló, oregánó, útifű, rózsaszirom és/vagy a levelek, rozmaring, zsálya, kakukkfű,  lila virágok és/vagy a levelek.

A kamillát hagyományosan világos hajra, a rozmaringot és a diót sötét hajra javasolják. Ha virágos illatú samponra van szükségünk, akkor használjuk bátran a rózsát, ibolyát, levendulát, illetve más virágok teáját és illóolaját.

sampon3
Fotó: Sokszínű Vidék

Ha gyógynövényes sampont szeretnénk (zsíros, korpás hajra), akkor a csalán, a rozmaring, kakukkfű és az oregánó a jó megoldás, illóolaj tekintetében pedig különösen a teafa. Ezeket a gyógynövényeket a jobb hatás érdekében vegyíthetjük.

A fekete nadálytő és a körömvirág ápolja a fejbőrt, a rozmaring és a zsurló erősíti, frissíti a hajhagymákat, vagyis hajhulláskor jó szolgálatot tehetnek. A levendula enyhíti a viszketést.

Hordozó olajok

Az úgynevezett hordozó olajok nem csupán táplálják, de hidratálják is a fejbőrt, ezért érdemes a samponunkba tenni. Száraz haj esetén többet, zsíros haj esetén picit kevesebbet.

Javasolt hordozó olajok
Avokádó olaj, olívaolaj, jojoba olaj, édes mandula olaj, kendermagolaj

Illóolajok

sampon5
Fotó: Thinkstock

Illóolajokat nem csupán az illat miatt, hanem a bennük lévő hatóanyag miatt is érdemes használni. Minden esetben figyeljünk oda a minőségre.  Használatakor legyünk különösen óvatosak, ha terhesnek vagy szoptató kismamának szánjuk a sampont. Az illóolajok kombinációinál jó, ha tudjuk: kezdőként ne keverjünk 2-3 illatnál többet egy készítménybe. Biztos siker, ha gyümölcsillat-, virágillat- vagy friss illatkompozíciókat készítünk.

Javasolt illóolajok

Geranium, rozmaring, citrom, narancs, grapefruit, szantálfa, fodormenta,teafa, bergamot, jázmin, Ylang Ylang, levendula, borsmenta, rózsa

Ecetes öblítés

Ideális esetben a hajmosást követi az ecetes öblítés. Egyrészt visszaállítja a haj PH-értékét, lágy és csillogó hajat kapunk, másrészt az esetleges sampon maradványtól is megszabadulunk.

Ha kedvünk van, készíthetünk levendula- vagy rózsaecetet, de a legegyszerűbb módszer a sima vagy a sokak által használt almaecet. Egy kis flakont megtöltünk félig ecettel, majd vízzel és ráspricceljük a hajunkra.  Áttöröljük és kész a csillogó hajkorona. Az ecetszag miatt sincs ok az aggodalomra, néhány perc alatt elillan. Egy próbát megér, igaz?

Végezetül még egy apróság.  Ne felejtsük, ezek a samponok nagyon jól bevethetők tusfürdőként is.

Jó időtöltést, szép hajat kívánunk!

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik