Otthon készült

Valódi sikerélmény az otthon készített macerátum

Az ízesített olajak, ecetek, alkoholos kivonatok elkészítése otthon sem nagy feladat.

Mielőtt leemeljük az üzlet polcáról az árut, érdemes elgondolkodni azon, hogy talán mi is el tudjuk készíteni, annál is inkább, mert a saját, otthon készült macerátumok vagy tinktúrák igazi sikerélményt nyújtanak.

Olajos macerátum

A legjobb olajokat tiszta, hidegen sajtolt növényi olajokból készítsük, mint például az olíva-, napraforgó-, repce-, vagy mandulaolaj. Étkezési célra legjobb az olíva, mert szobahőmérsékleten is hosszabb az eltarthatósága. Kozmetikumok készítéséhez viszont a mandulaolaj a legjobb, hiszen nincs jellegzetes illata.

Mielőtt az olajba tennénk gyógynövényeinket, a frissen szedetteket mossuk meg, szárítsuk meg és vágjuk apróra (a szárítottak előkezelés nélkül felhasználhatók). Helyezzük a gyógynövényt egy fedeles üvegbe és öntsünk rá az olajat úgy, hogy a növényt ellepje. Szárított növények esetében számítsunk rá, hogy töményebb macerátumot kapunk ennél az olajmennyiségnél.

Ne felejtsük  címkézni az üveget, főként, ha több gyógynövénnyel dolgozunk.

Írjuk rá a növény nevét és a dátumot. Helyezzük az üveget egy napos ablakba vagy más meleg helyre és „érleljük 2-3 hétig. Szűrjük le és töltsük át egy sötét üvegbe és hűvös helyen tároljuk. Az olívaolajos gyógynövényes készítmények akár hűtés nélkül is használhatók egy évig és nagyszerű kiegészítője lehet konyhánknak, gondoljunk csak a snidling-, bazsalikom- vagy rozmaringolajokra. És persze a főzés szerelmeseinek nem mindennapi ajándékötletnek sem.

A gyógynövényes készítmények kiváló alapjai a házi krémeknek is.

A körömvirág-, kamilla-, diólevél-,  babérlevél-, lándzsás útifű olajak igen hatékonyak csípések, bőrirritációk, gyulladások esetén, így méltó helyük lehet a házipatikánkban.

Ha élelmiszerekből szeretnénk olajos infúziót, mint például fokhagyma vagy bors, akkor legjobb ha kis tételt készítünk, és 3-4 héten belül elhasználjuk, mert ezek könnyebben veszíthetnek minőségükből, arról nem is beszélve, hogy a friss olaj mindig jobb ízű.

macerat1
Fotó: Sokszínű Vidék

Alkoholos tinktúra

12 dkg szárított növényt tegyük egy két literes, jól zárható üvegbe.  Öntsünk rá 1 liter 40 fokos vodkát vagy pálinkát és zárjuk le szorosan és címkézzük a tartalommal és dátummal. Tartsuk szobahőmérsékleten 12-15 napig, és naponta rázzuk össze 2-3-szor.  Ha letelt a két hét, szűrjük le és öntsük sötét üvegekbe, vagy tároljuk sötét helyen, mert a fény hatására romlik a minősége.

Gyermekláncfű tinktúra

Hozzávalók: 2-3 csésze friss pitypang virág, 2/3 csésze cukor, fél citrom héja, 1 liter vodka.
Elkészítése: közutaktól, szennyeződésektől mentes helyen gyűjtsük a virágot. Csípjük le a zöld csészelevelet és tegyük az üvegbe a többi összetevővel együtt. Zárjuk le és naponta rázzuk össze 2-3-szor. Két hét múlva szűrjük le és limonádéba, teába csöpögtetve napi 10-20 cseppet igyunk belőle.Májra, epére, húgyutakra, méregtelenítésre áldásos.

Ezt a receptet bármely ehető virágból vagy gyógynövényből elkészíthetjük.

Vizes oldatok

A vízbázisú infúziót hasonló módon készíthetjük, mint a teát, csupán kicsit hosszabb időt vesz igénybe.

Gyógyteák készítésénél ajánlott kerülni a fém szűrőket. Használjunk kerámia vagy üveg bögrét. Egy evőkanál szárított gyógynövényt vagy három evőkanál friss növényt öntsük le forró vízzel és befedve hagyjuk 10-15 percet ázni. Szűrjük le és lassan kortyolgatva fogyasszuk.

Ecetes készítmények

Ha ecetes infúziót tervezünk, figyeljünk oda, hogy jó minőségű alma- vagy borecetet használjunk. Az ecetes áztatás érési ideje 2 hét, tárolását tekintve üveg és parafadugó javasolt.

Fokhagyma “befőtt”

Hozzávalók: 1/2 kg tisztított fokhagymát lobogó sós vízben 5 percig főzzük, majd leszűrve üvegekbe tesszük.

Elkészítése: kb. 3 dl páclevet készítünk borecettel, sóval, cukorral, néhány szem bors, 2 babérlevél, darabka gyömbér és ezt is 5 percig forraljuk. Forrón a fokhagymára öntjük. Egy hétig hűtőben érleljük, utána 1-2 evőkanál olajat teszünk rá, és még egy napig állni hagyjuk. Igen változatossá tehetjük vele étkezéseinket.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik