Otthon készült

Kolbászt készít, sonkát füstöl és savanyít is a zagyvarónai konyhatündér

Nem nagyüzemben csinálja, de ami otthon szükséges, abból nincs hiány.

Irénke. Ismerősei, barátai így szólítják Czibik Irént, aki konyhatündéri mivoltában remekül főz, de férfiakat meghazudtoló módon ízesíti a füstölni szánt kolbászt, pácolja a szalonnát és a sonkát, és segít a böllérnek a disznó feldolgozásában. Hamarosan jön is a disznóvágás időszaka, amire Irénke már készül.

Ám hogy legyen majd mit fogyasztani a sült hurka és az oldalas mellé, saját készítésű savanyúságait már a nyár folyamán a spájz polcaira varázsolta. Savanyító leve pillanatok alatt elkészül, ezért érdemes a háziasszonyoknak megjegyezniük, mert ilyennel még nem találkoztak.

Összekeverni, és mehet a zöldségre

A lé hozzávalói: 2,2 liter víz, 7 dl 10 % ecet, 25 dkg kristálycukor, 1 marék só, 1 csapott teáskanál borkénpor.

czibikirenke2

A teendő csak annyi, hogy összekeverjük és tölthetjük is a megrakott üvegekbe. Fűszert – babérlevél, köménymag, szemesbors, koriander, kapor – tetszés szerint rakunk az üvegbe, majd egy celofánnal védve a fém tetőt, hogy ne rozsdásodjon – mert ugye az ecet „dolgozik” – lezárjuk.  Készen is vagyunk, a finomság mehet a polcra.

Jó tanács: az uborkához kevesebb borkén kell, ha csemegét akarunk, akkor több cukrot és kicsivel kevesebb ecetet tegyünk hozzá.

Persze a Zagyvarónán élő Czibik Irénke nem csupán a disznótoros finomságokat készíti mesterien, hanem a„lájtosabb” ételek között is otthonosan mozog. Kedvence közül választottunk egy finomságot, amit szintén érdemes kipróbálni, mert könnyen kedvenc falataink közé kerülhet.

Rakott, csirkemelles-cukkinis tészta

Fél kiló csirkemellet csíkokra vágunk. Vajon vagy kevés olajon addig pároljuk, majd sütjük, amíg egy kis színt kap. Sózzuk, borsozzuk, és vékony szeletekre vágott 3-4 gerezd fokhagymát adunk hozzá. Egy kisebb, kb. fél kilós cukkinit hosszúkásra – a csirkemellhez hasonló nagyságúra – darabolunk. Hozzákeverjük a csirkemellhez, majd rövid ideig, jó 10 percig együtt sütjük. A végén 2 evőkanálnyi tejföllel, kevés mustárral és 2 dl főzőtejszínnel összeforraljuk.

czibikirenke3

Közben 1 csomag, orsó, szarvacska vagy tollhegy tésztát kifőzünk. Ha készen van, hozzáadjuk a húsos raguhoz, tepsibe vagy lapos jénai tálba öntjük, sajttal megszórjuk, és előmelegített sütőben addig sütjük, míg a sajt szépen megpirul.

Olvasói sztorik