Otthon készült

Vadászok kedvence: fácánmelles kuglóf krumpligancával

A kuglóf gyakorta megfordul a desszertek listáján. Hallatára mindenki a finom, édes, de mégsem feltétlen krémes édességre gondol.

Most sós változatban hozzuk, mégpedig fácánmellel és krumpligancával.

Hozzávalók: öt fácán filézett mellehúsa, 10 deka paprikás szalámi, 10 deka téliszalámi, 10 deka turista szalámi vagy cserkészkolbász, 20 deka reszelt sajt, 10 deka császárszalonna vagy bacon, 5 tojás, kis csokor petrezselyem, só, bors, 2 deka vaj, zsemlemorzsa.

A fácánmelleket hosszában vékony csíkokra szeljük és sóval, borssal ízesítjük. A kuglófsütőt kikenjük vajjal és annyi zsemlemorzsát forgatunk benne, amennyit felvesz. A fácánmell-csíkokkal kezdjük el kibélelni a kuglófsütőt, és töltsük fel vegyesen szalámi-, kolbász-, szalonna-szeletekkel és sajtreszelékkel, szórjunk rá petrezselymet.

A félig telt edénybe arányosan elosztva üssünk négy tojást, a sárgája lehetőleg maradjon egyben. Folytassuk a fácánmell-csíkok felrakását az edény falánál és a középső hüvely mellett, és béleljük tovább szalámival, kolbásszal, szalonnával és sajttal. Itt is szórjunk rá petrezselymet.  A maradék hússal fedjük le a kuglófot, két egész tojást keverjünk el a maradék sajttal, s egyenletesen öntsük a felületre.

Szórjuk meg petrezselyemmel és 180-200 Celsius fokon, alsó és felső lángon süssük, körülbelül másfél órán át. Borítsuk ki egy hőálló tálra és tizenöt percre tegyük vissza a forró sütőbe.  Amint aranyszínűre sül, vegyük ki és hagyjuk kihűlni. Szeletelve krumpligancával tálaljuk. Zöldsalátát vagy savanyúságot adjunk mellé.

facan2

Krumpliganca

Hozzávalók: fél kiló burgonya, négy csapott evőkanál rétesliszt, 5 deka vaj, só, egy kis fej vöröshagyma, olaj.

A burgonyát héjában megfőzzük, majd hagyjuk a gőzben hűlni. Hámozzuk meg, törjük össze, ízlés szerint sózzuk, dolgozzuk össze a liszttel, a pirított hagymával és a vajjal, majd olajos kanállal falatonként szedjük kiolajozott tepsire. Sütőben mindkét oldalról enyhén pirítsuk meg.

Ha nehézkes a fácánmell beszerzése, tanyasi csirkemellből is elkészíthetjük.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik