Otthon készült

Így készül a rétes, az igazi “szaladgálós süti”

Ha elég bátorságot gyűjtünk házi rétes készítéséhez, akkor nem csupán pénzt spórolunk, de a világ legjobb rétesét kóstolhatjuk. A legfontosabb tudni az igazi rétestésztáról, hogy minden fázisában csak kézzel készül, mert kényesebb a kelt tésztáknál és minden rezzenését követnie kell az ujjainknak.

Hozzávalók

2,5 dl forró víz
3 evőkanál disznózsír
2 evőkanál olaj
2 evőkanál ecet
1/2 kg átszitált sima liszt
1 db tojás
csipetnyi só

Elkészítés

A disznózsírt, olajat, ecetet, sót összekeverjük a forró vízzel és hozzáadjuk a lisztet, tojást és jól kidolgozzuk a tésztát, letakarva 1 órát pihentetjük. Pihentetés után 3-4 részre osztjuk a tésztát, majd egy vászon asztalterítőn, amit lelisztezünk, kihúzzuk a tésztát óvatosan. Amikor készen vagyunk, töltjük tetszés szerint a rétestésztát, majd az asztalterítő segítségével felpergetjük rúd formára és a kizsírozott tepsikbe tesszük és megsütjük.

Rétes töltelékek

Alma

1 kg tisztított, reszelt almát pároljunk meg, míg leve elfő, majd 10 dkg cukorral keverjük, s fahéjjal ízesítjük. Amennyiben jó érett az alma, párolás nélkül is felhasználhatjuk, reszelve, vagy egészen vékonyra szeletelve. Csak akkor édesítjük, amikor a töltésre kerül a sor, mert sok levet eresztene, s elrontaná a tésztát. Nyers alma alatt bővebben hintsük meg morzsával.

Túró

50 dkg tört túrót ízesítünk csipetnyi sóval, hozzáadunk 3 dkg vajat, 3 tojás sárgáját, 3-4 evőkanál cukrot, reszelt citromhéjat, vaníliás cukrot, 5 dkg mazsolát, egy púpozott evőkanál búzadarát. Finomabb, amennyiben pár kanál tejföllel is meglocsoljuk a tölteléket. Ha a túró nem túl száraz, ezt is hintsük meg alatta morzsával.

Dió
15-20 dkg darált diót elkeverünk 10 dkg cukorral, 2-3 evőkanál tejjel.

Mák
50 dkg darált mákot sűrűre főzünk egy csésze tejben, amelybe 25 dkg cukrot kevertünk, s ha kihűl, vaníliás cukorral, és reszelt citromhéjjal ízesítjük. Ízlés szerint keverhetünk hozzá mazsolát, és 2-3 evőkanálnyi lekvárt is. Ügyeljünk arra, ne legyen túl híg a töltelék.

További töltelék-recepteket a Süssünk-főzzünk-receptcsere oldalon találtok.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik