Otthon készült

Diót, mákot egyetek, hogy egészségesek legyetek: a legtökéletesebb bejgli receptje

Nincs karácsony bejgli nélkül! Lehet diós, lehet mákos, de legyünk őszinték, jobban ízlik, ha a töltelék vastagon mutatja magát! Ráadásul egészséges! 

Ha pedig már a majszolásnál tartunk, nézzük, hogy a karácsonyi asztalra tett finomság milyen jó hatással van szervezetünk szinte minden porcikájára.

Jóságos dió

A dió rendszeres ropogtatása javítja a cukorbetegek ereinek állapotát és csökkenti koleszterinszintjüket, ezért igen jót tesz az egészségüknek. A csonthéjas gyümölcsök – dió, mogyoró, mandula – rendszeres fogyasztása nem csak finom, de egészséges is. Ezt sok évszázados tapasztalatok igazolták, de pontos magyarázata eddig sok szempontból nem volt ismert.

Vizsgálatok kimutatták, hogy a magvakban lévő, többszörösen telítetlen zsírok, különösen az omega-3-zsírsavak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében kedvező hatásúak. Azt is bizonyították, hogy ezek a gyümölcsök növényi rostokban gazdagok, sok bennük a magnézium és többféle B-vitamin.

Bármilyen hihetetlen, a dióval kiegészített diéta még a „rossz” LDL-koleszterinszintet is csökkenti. Ez mindenképp jó hír, és valljuk meg a diót rágcsálni mégiscsak jobb, mint gyógyszereket szedni. Kalóriatartalma miatt rendszeres fogyasztás esetén figyelni kell a mennyei csemege adagjára. Kivéve karácsonykor, mert a bejgli csak sok dióval jó!

Fotó: Commons Média
Fotó: Commons Média

Mákszemek

A mák fantasztikusan nagy mennyiségben tartalmazza azokat az anyagokat, amelyek az egészséges táplálkozáshoz és a csont megtartásához szükségesek. Sok B1-, B2- B6-vitamint és niacint tartalmaz, az ásványi anyagok közül kalciumban, rézben, cinkben, vasban, foszforban és káliumban gazdag. Nagy mennyiségben van benne magnézium is. Az öregedési folyamatok lassítására is képes, csökkenti a magas vérnyomást, és segít megelőzni az erek betegségeit, például a trombózist. A sebek gyógyulását is segíti. A szellemi teljesítőképességre is jó hatással van, és az immunrendszert is formában tartja. Sőt, még csontozatunk szilárdságának megőrzéséhez is hozzájárul. Íme egy bizonyíték a sok közül:

Schirilla Györgyöt és Oláh Andort hosszú évekkel ezelőtt egy régész ismerősük elhívta egy XIX. század eleji csallóközi temető feltárására, mivel a kétszáz éves csontvázak egyike sem volt csontritkulásos (pl. nem találtak meggörbült hátú anyókát). A két természetgyógyászra várt a feladat, hogy kiderítsék, mi lehetett az oka. Ők a választ az akkori emberek életmódjában találták meg. Nem édesítettek semmit cukorral, csak mézzel, nem ettek annyi vörös húst, mint mi, mangalicát tartottak, ami jóval egészségesebb. Ami pedig a legfontosabb: rengeteg mákot ettek! Schirilla György 58-féle mákos étel receptjét gyűjtötte össze.

A  karácsonyi ünnepkörben régóta szokás, hogy a vendéget mákos kaláccsal, bejglivel kínálták, a mákos süteménynek ki kellett tartania ünneptől ünnepig. Ha jól emlékszem, ez nálunk is kitartott: karácsonytól szilveszterig.

Az alábbi rigmust pedig mákos-bejgli eszegetés közben mondhatjuk a vendéglátónknak:

Nem kívánok egyéb átkot, egyél meg 1 hekto mákot! Minden nap csak 1-1 szemet, addig élj míg meg nem eszed!

 

Bejgli, ami nem reped ki, nem lapul el, márványos és isteni finom

Hozzávalók a tésztához

  • 90 dkg liszt
    37,5 dkg vaj (az eredetiben 25 dkg margarin, és 12,5 dkg zsír szerepel, de én vega vagyok és szeretem a vajat)
    10 dkg porcukor
    2,5 dkg élesztő
    2 db tojás sárgája
    1/2 tk só
    1 dl hideg tejszín
    2-2,5 dl hideg víz
    + 1 tojás a kenéshez

A fentiekből 6 rúd lesz, én 2 mákosat, 2 diósat, 2 gesztenyés-narancsosat készített Dekormama. Köszönjük a receptet.

Töltelék

Diós (2 rúdhoz): 25 dkg darált dió, 15 dkg nádcukor (vagy kristálycukor), 5 dkg zsemlemorzsa, 1-1,5 dl víz.

Mákos (2 rúdhoz): 25 dkg mák, 15 dkg nádcukor (vagy kristálycukor), 5 dkg zsemlemorzsa, 1-1,5 dl víz.

Gesztenyés-narancsos (2 rúdhoz): 2 tégla gesztenyemassza, cukrozott narancshéj (az aldi-ban vettem, 1 dobozzal raktam bele, ami 50 g), kis víz, rum vagy rumaroma.

bei4

A beigli készítési műveletet a töltelék elkészítésével kezdjük. A diós és a mákos vizét és cukrát külön lábosban összeforraljuk, és hozzáadjuk a hozzávalókat. Félretesszük. A gesztenyekockákat kiolvasztás után egy kis vízzel lazítjuk, hozzáadjuk a rumaromát, és a narancshéjat. Kitesszük a hidegre, hűlni.

A tészta készítését érdemes délután kezdeni, 4-7 között, mert éjszakára pihentetni kell, reggel kell kisütni. A tészta minden hozzávalóját bedobjuk a talpas dagasztógépem táljába, és kb 5 perc alatt ruganyos-zsíros tapintású, de nem ragadós tésztát dagasztunk. 6 részre osztjuk, egyenként a kis tésztagömbök 28 dkg-ot nyomtak.

Nyújtódeszkán liszt nélkül kinyújtjuk vékonyra, kb. 22 x 30 cm -es téglalapokra. Rátesszük a tölteléket úgy, hogy 1-2 cm-t elhagyunk a szélétől, a másiktól 5 cm-t, hogy ne nyíljon szét. Az elhagyott 1-2 cm-es részeket ráhajtjuk a töltelékre, és óvatosan elkezdjük feltekerni. Besorakoztatjuk 2 sütőtepsibe, sütőpapírra, minimum 5 cm hely legyen közöttük. Ekkor meg kell kenni tojássárgájával, és hűvös helyen, ami melegebb a hűtőnél, pihentetjük. Lefekvés előtt még meg kell kenni a megmaradt tojásfehérjével.  Reggel már láthatjuk halványan a márványokat.

Hurkapálcával (ez nagyon fontos!) a gerince mentén 3-4 cm-ként szurkáljuk meg. Egészen az aljáig le kell szúrni, hogy kijöhessen a gőz sülés közben. Előmelegített légkeveréses sütőben, 180 C-on, 25 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni és vihetjük dicsekedni!

Megjegyzés: sokan esküsznek a cukros szirupos átkenéshez. Ezt is kipróbálhatjátok, állítólag sokáig puha marad a bejgli.

 

 

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik