Otthon készült

Nagy sláger a gyógynövényes méz – Jó hír, hogy otthon is elkészíthetjük

A méz önmagában is ezernyi jósággal bír, de miért ne tehetnénk időnként változatosabbá? Néhány ötlettel feldobhatjuk mindennapi rituálénkat, és az már csak hab a tortán, hogy mindezt az egészség oltárán tesszük.

Mit kell tudni a mézről?

A méz antibakteriális hatással bír, mely nyugtatja a fájó, égő, karcos torkot. Pollentartalma lévén allergiát válthat ki, ezért ennek alkalmazása nagyobb körültekintést igényel. Csökkenthetjük az allergiás reakciót, ha szép apránként vezetjük be hisztamin alkalmazásával egyetemben.
A méz tele van antioxidánsokkal, amelyek gátolják az öregedés folyamatát, valamint szerepet játszhat az Alzheimer- kór tüneteinek visszafordításában.
Lefekvés előtt 30 perccel egy kanál méz segít az éjszakai köhögést megszüntetni és a könnyebb alvást is biztosítja.

Gyógynövényes-fűszeres méz készítése

Melegítéssel

  • Hozzávalók:
    2 csésze méz,
    gyógy-, fűszernövények (ha lehetséges, ne legyen őrölt)
    két edényre, amelyek egymásba illeszthetők
    egy tárolásra alkalmas, fedeles üveg

Fontos! A mézzel harmonizáló fűszerek többnyire karakteres ízűek, óvatosan bánjunk a mennyiséggel.  2dl mézhez általában elég teáskanálnyi szárított gyógy-vagy fűszernövény (kivéve a bodza- vagy kamillavirágot). Friss növényből általában 2-3- szor annyi mennyiséget számíthatunk.

Elkészítés:
Első lépésként készítsük elő a használni kívánt növényeket. Ha friss növényt használunk, abból 2-3-szor annyi mennyiség szükséges, mint a szárítottból. Ha lehetséges, ne használjunk őrölt fűszereket, mert nem tudjuk átszűrni.
Egy nagyobb űrtartalmú edénybe öntsünk annyi vizet, hogyha a másik edényt beletesszük, ne nyomja ki belőle a vizet. Ezt követően a felső üres edénybe beleöntjük a 2 csésze mézet, forraljuk alatta a vizet, és amikor a méz olvadásnak indul, azaz folyósabbá válik,  tegyük a gyógynövényeket. Forrástól számítva 10 percig alacsony tűzön, még mindig a gőz fölött “főzzük”, majd a tűzről levéve még 10 percig pihentetjük. Ezt követően szűrjük le, majd a mézet öntsük át sterilizált üvegbe. Fontos, hogy jól le lehessen zárni, így tovább eltartható. Javasolt hűtőszekrényben tárolni.

IMG_4173
Fotó: Sokszínű vidék

Melegítés nélkül

Elkészítés

Helyezzük a növényeket egy tiszta üvegbe. Öntsük rá a mézet, keverjük jól össze és szorosan zárjuk le az üveget. Hagyjuk melegen 5-7 napig érni, hogy a méz kivonja a szükséges hatóanyagot (vagy tovább, ha azt szeretnénk, hogy karakteresebb ízű legyen). Minden nap forgassuk meg néhányszor az üveget és figyeljünk arra, hogy a gyógynövényeket átjárja, lefedje a méz.

Egy hét múlva melegítsük át vízfürdőben a mézes keveréket ( maximum 40 fok), és mikor elég folyékony, akkor szűrjük át egy másik üvegbe. Azonnal használhatjuk!

Kedvelt ízkombinációk

Levendula + kardamom

Jól illeszkedik sima joghurthoz, vanília fagylalthoz vagy friss bogyókkal.

Gyömbér + citromhéj

Használhatjuk teához vagy adjuk egy forró puncshoz. Mivel ez a méz a legcsípősebb, óvatosan az adagolással!

Rozmaring + narancshéj

Adhatjuk salátaöntethez, de jól harmonizál vajas grillezett csirkével vagy párolt zöldséggel

Fekete bors + zsálya

Különös ízt varázsol sós sajtokkal, mint a brie vagy parmezán, de pikánssá tehetünk vele szeletelt almát is.

Fahéj + szegfűszeg

Keverhetjük zabpehelyhez, tehetjük pirítósra vagy sütemény tetejére cukormáz helyett.

Cukorral is kísérletezhetünk!

infused-sugar-780
Fotó: Paula Grey

Ízesíthetjük levendulával, szárított rózsaszirommal, vaníliarúddal, fahéjjal, szárított (bio)narancshéjjal vagy mentával.

Édesíthetjük vele a teát, kávét, koktélt, krémeket, de szórhatjuk gyümölcsre, süteményre. Legyenek változatosan édes élményeink!

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik