Otthon készült

18 levesbetét a nagyi receptje szerint

A nagymama szerette a tüdős táskát, a sült borsót és a sőberlit is.

A gazdag, finom levesek elmaradhatatlan hozzávalója a házilag készített friss levesbetét, mely szinte sosem elég. A ketkes.com segítségével mutatunk 18-at – elkészítésének fortélyaival együtt.

Grízgaluska

1 tojásfehérjéből habot verünk. Amikor kemény, beletesszük a sárgáját. Annyi grízt adunk hozzá, hogy puha maradjon (kb. 3 evőkanálnyit). A fövő levesbe kávéskanállal kiformálva belefőzzük. Fontos, hogy mikor a galuskát elkevertük, a leves már forrjon. Ha az első galuska szétesik, tegyünk még egy kevés grízt hozzá.

Daragaluska

10 dkg habosra kavart vajba belekeverünk 2 tojássárgáját, 10 dkg darát, kellő mennyiségű sót és végül 2 tojás keményre vert habját. Kiskanállal galuskákat szaggatunk a forró levesbe és jó negyedóráig főzzük benne.

Gyúrt levestészta

Fél kg lisztből nagyon sok levestésztát készíthetünk. Víz nélkül gyúrjuk, fél kg liszthez 4 tojást veszünk, keményre gyúrjuk, és kis cipókat formálunk belőle. A cipókat nagyon vékonyra nyújtjuk és tetszés szerint finommetéltre, vagy apró kockára, esetleg derelyemetélővel úgynevezett cifra kockára vágjuk. Az eltevésre szánt tésztát kiteregetve megszárítjuk, s vászonzacskóban bármeddig eltarthatjuk.

Májgombóc

15 dkg borjú-, disznó- vagy baromfimájat apróra vágunk és szitán áttörünk. Kevés reszelt vöröshagymát és petrezselyemzöldjét zsíron megpárolunk, 1 tejbe áztatott zsemlét is áttörünk, s mindezt jól összekeverve hozzáadunk még 1 tojást, kevés szitált zsemlemorzsát, sót, törött borsot. Kis gombócokat formálunk belőle és a forró levesbe belefőzzük.

Velős gombóc

2 jó kanál langyos csontvelőt összekeverünk 2-3 tojással, 1 kockára vágott zsemlével (amelyet előzőleg meghámoztunk), kevés liszttel, és megsózva, borsozva gombócokat formálunk belőle. A forró levesben 8-10 percig főzzük.

Rizsgombóc

10 dkg rizst megfőzünk fél l tejben, és kihűtjük. Aztán habosra keverünk dió nagyságú vajat 2 tojássárgájával, beletesszük a rizst, kis sót, 2 habbá vert tojásfehérjét és annyi lisztet, amennyit fölvesz. Kis gombócokat formálunk belőle és a levesbe főzzük.

Zsemlegombóc

1 tejbe áztatott zsemlét áttörünk szitán, és elkeverjük két tojássárgájával, sóval, dió nagyságú vajjal vagy zsírral és 2 tojás felvert fehérjével. Annyi zsemlemorzsát adunk hozzá, hogy jól összeálljon. Vizes kézzel apró gombócokat formálunk és forró levesben negyedóráig főzzük.

leves2

Burgonyagombóc

4-5 lisztes burgonyát megfőzünk, megtisztítjuk és megreszeljük. Elkeverünk 1 darabka vajat sóval, és lassanként hozzáadunk 2-3 tojást. Mindezt összekeverjük a megreszelt burgonyával és végül pirított zsemlekockákat teszünk közé. Mikor jól összekevertük, kis gombócokat formálunk belőle és sós vízben negyedóráig főzzük. Ha kész bele kell tenni a levesbe és gyorsan tálalni, mert a gombóc hamar megkeményedik.

Pászkagombóc marhahúslevesbe

Ehhez a gombóchoz 4 tojást, 4 kanál olvasztott kacsazsírt, 4 evőkanál vizet, 1 késhegynyi sót és ízlés szerint borsot használunk fel. A 4 egész tojást vízzel, a zsírral és a fűszerekkel jól elkeverjük, és annyi darált pászkalisztet adunk hozzá, hogy daragaluska szerű legyen. A masszát jól összekeverjük és félórát pihentetjük. Ezután vizes kézzel dió nagyságú gombócokat formálunk belőle. Húslevesbe főzzük. Miután kifőtt, továbbra is főni hagyjuk 20-30 percig, a főzést nem szakítjuk meg, mert a gombóc megkeményedik. Legjobb közvetlenül a tálalás előtt főzni.

Spenótgombóc

25 dkg megtisztított spenótot megforrázunk, majd kicsavarjuk és állandó kavarás mellett addig pároljuk, amíg a leve elfő. Diónyi zsírban, vagy kevés olajban egy fej apróra vágott vöröshagymát megfonnyasztunk és ezt is hozzáadjuk. Kihűtjük, hozzáadunk még 2 egész tojást, sót, borsot, 12 dkg szitált zsemlemorzsát. Jól összekeverjük, majd vizes kézzel kis, diónyi gombócokat gömbölyítünk belőle. Húslevesbe főzzük meg, de ha ez kevés, sós, borsos vízben is kifőzhetjük.

Sült borsó

4 dl forró tejben 2 dkg vajat és fél kg lisztet vegyítünk, addig kavarjuk, amíg a tészta sima lesz. Ha kihűlt, belekeverünk 3 tojássárgáját, reszelőn át forró olajba csöpögtetjük a tésztát és szép pirosra sütjük. Szűrőkanállal kiszedjük és a leves mellé tálaljuk. (Nagy adag vendégeknek)

Tüdős táska

Vékonyra kinyújtott, szép sárga laskatészta felére kis halmocskákat rakunk őrölt, főtt és zsíron pirított marha- vagy sertéstüdőből, amelybe 1-2 tojássárgáját is kevertünk. A tészta másik felét ráhajtjuk és derelyemetélővel felvagdossuk, mint a rendes derelyét. Kicsit tovább kell főzni a levesben, mint a rendes metéltet, vagy a laskát.

leves3

Lebbencs

Egy kg liszthez 2 tojást veszünk és annyi vizet, hogy jó nyújtható legyen a tészta. Nem nyújtjuk olyan vékonyra, mint a többi levestésztát, megszárítjuk, s darabokra – ne nagyon apróra – törjük.

Csipetke

1 tojásból, kevés vízzel, 12 dkg liszttel, csipetnyi sóval tésztát készítünk. Az összegyúrt tésztát vékony szeletekre vágjuk, és apró darabokra csipegetjük.

Gyűszűtészta

1 tojásból, 15 dkg lisztből, 1 evőkanálnyi tejjel és csipetnyi sóval levestésztát gyúrunk. Vékonyra kinyújtjuk, és felébe hajtjuk. Gyűszűvel kiszaggatjuk, és forró olajban megsütjük. A leveshez külön tálaljuk.

Sőberli

Egy kis darabka vajat elkeverünk 2 tojássárgájával, azután hozzávegyítünk 2 evőkanál lisztet, kevés sót és borsot és végül a 2 tojás keményre vert habját. Kikent, meghintett tepsibe megsütjük és kockára vágva a kész levesbe tesszük.

Konzommé

2 egész tojást egy edénybe megsózunk, és jól összekeverjük, hozzáadunk 2 dl tejet és 1 kávéskanál lisztet. Egy fazék forró vízben fél-háromnegyed órán át főzzük. A feltálalt húslevesbe kis darabokat szaggatunk belőle.

Májkonzommé

15 dkg májat és ugyanennyi lépet finomra összevágunk, és egy tejbe áztatott zsemlével együtt átdaráljuk. Tojásnagyságú vajat habosra keverünk, beletesszük a keveréket, csipet törött borsot, kis sót, 2 tojás felvert habját. Egy vajjal kikent kisebb edénybe tesszük és gőzben főzzük félórán át. Kockára vágva tesszük a levesbe.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik