Otthon készült

6 sonkás különlegesség a húsvéti asztalra

A nagyböjt befejeztével jöhet majd a kulináris élvezetek egész sora, melyekre már most készülhetünk.

A húsvét elengedhetetlen kelléke a sonka. Bár a boltokban többnyire főtt sonka kapható, érdemes hagyományosan érlelt, csak füstölt (nyers) változatot venni. A ketkes segítségével mutatunk néhány húsvéti ínyencséget, melyek alapja természetesen a sonka.

Elzászi füstölt sonkás kacsa

Hozzávalók: 1 pecsenyekacsa, 30 dkg füstölt sonka, 60 dkg savanyú káposzta, 2 gerezdfokhagyma, só.

sonka1kacsa

Elkészítése: a kacsát kívülről megsózzuk, és fokhagymával ízesített vízben félpuhára pároljuk. Tűzálló tál aljára rakjuk a felszeletelt sonkát, ráhelyezzük a megmosott és jól kinyomkodott káposztát, majd erre tesszük a kacsát. A főzőlével meglocsoljuk, majd sütőben puhára pároljuk.

Sonkás, tormás melegszendvics

Hozzávalók: 25 dkg főtt sonka vagy tarja, 4 dkg vaj, 1 dl tejföl, 2 evőkanál mustár, 12 szelet szendvicskenyér, reszelt torma.

sonka2szendvics

Elkészítése: a ledarált sonkát a hozzávalókkal jól összekeverjük. Megkenjük vele az előzőleg kissé megpirított kenyérszeleteket, majd előmelegített sütőben 3-4 percig sütjük. Egy szelet sajtot is tehetünk minden szendvicsre, akkor még ízletesebb. Tálaláskor meghintjük reszelt tormával.

Sonkasaláta

Hozzávalók: 15 dkg sonka, 1 fejes saláta, 2 főtt tojás, fél csokor retek, fél fej vöröshagyma, 2-3 evőkanál olaj, 1 citrom, 2 dkg porcukor, 10 dkg sajt, őrölt bors, só.

sonka3saláta

Elkészítése: a sonkát vékony csíkokra vágjuk. A salátát apróbb darabokra tépkedjük, a tojásokat negyedekre, a retkeket pedig cikkekre vágjuk. A darabolt anyagokat óvatosan összekeverjük. A finomra vágott hagymához hozzáadjuk az olajat, a citrom levét, majd sóval, borssal, cukorral, ízesítjük. Az így elkészített öntetbe belekeverjük a darabolt anyagokat. A salátalevelekre felhalmozva tálaljuk, reszelt sajttal meghintjük.

Mézes-mustáros sült sonka

Hozzávalók: 1,5-2 kg csontozott bőrös sonka, 1 vöröshagyma, 2-3 sárgarépa, 6-7 szem fekete bors, 1 babérlevél. A mázhoz: 2 evőkanál méz, 1 evőkanál barnacukor, 1 evőkanál édes mustár, 1 evőkanál balzsamecet.

sonka4mezes

Elkészítése: a sonkát egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk. Ezután a megtisztított zöldségekkel együtt edénybe tesszük, felöntjük annyi vízzel, ami bőven ellepi, fűszerezzük és fedő alatt lassú tűzön két órán át főzzük. A sonkát a levében hagyjuk langyosra hűlni, így puha lesz, majd a bőrös részét bevagdossuk. A mézet, a barnacukrot, a mustárt és az ecetet összekeverjük, ezt követően a felét rákenjük a bevagdosott részre. 220 fokos sütőben 15-20 percen át sütjük, időközben rákenjük a maradék mézes keveréket is. Amikor elkészült, hagyjuk kihűlni és már szeletelhetjük is.

Pácolt fűszeres sonka

Hozzávalók: 1,5-2 kg sonka (csontozott), 4 db narancs, 1 lime leve, 1 teáskanál őrölt kömény, 1 evőkanál méz, 2 szegfűszeg, 1 evőkanál balzsamecet, 2 chili paprika.

sonka5pacolt

Elkészítése: a sonkát 2-3 órára hideg vízbe áztatjuk. A narancsok levét kifacsarjuk és a többi alapanyaggal együtt egy tálba tesszük. Robotgéppel pépesítjük, majd edénybe öntjük, és felforraljuk. A kiáztatott sonkát egy hőálló edénybe tesszük és ráöntjük a felmelegített páclevet. Alufóliával lefedjük és 180 fokos sütőben 1 órán át sütjük. Ezt követően fólia nélkül további 20-30 percen át pirítjuk, hogy a hús omlós legyen és átvegye a pác ízét. Hagyjuk kihűlni, majd kínálhatjuk is.

Sonkával rakott burgonya

Hozzávalók: 25 dkg főtt-füstölt sonka, 1,2 kg burgonya, 4 tojás, 3 dl tejföl, 1-2 evőkanál olaj, 5-5 dkg vaj és zsemlemorzsa, 10 dkg sajt, őrölt bors, só.

sonka6rakott

Elkészítése: a sonkát ledaráljuk, vagy apróra vágjuk, a megtisztított burgonyát sós vízben puhára fűzzük, majd karikára vágtuk. Keverőtálba tesszük a tojássárgákat, hozzáadjuk a tejfölt, sóval, borssal fűszerezzük, és simára keverjük. A sonkát kevés olajban jól átforrósítjuk. Kivajazott, morzsával kihintett tűzálló edénybe tesszük a burgonya felét, tetején egyenletesen elosztjuk a sonkát, és befedjük a megmaradt burgonyával. Reszelt sajttal megszórjuk, olvasztott vajjal meglocsoljuk, és sütőben megsütjük.

Olvasói sztorik