Otthon készült

Halványíts gyermekláncfüvet, és készíts belőle ízletes salátákat

Hamarosan itt a salátaszezon, ám a természet kínálatával élve korábban is ehetünk finom salátát.

A pongyola pitypangot – legismertebb nevén: gyermekláncfüvet – sok helyen szimpla gyomnövénynek tekintik, pedig táplálkozásunkba is beilleszthető. A halványított pitypang levele, és zsenge virága salátának legalább olyan ízletes, mint a későbbi kerti salátáké, hogy most gyökérzetének felhasználási módjairól ne is beszéljünk. Halványítás nélkül is szedhetünk leveleket, de számítanunk kell kifejezetten keserű ízére.

Fotó: Wikimedia Commons
Fotó: Wikimedia Commons

Mi a halványítás?

Zöld színű leveleiben, levélnyeleiben keserűanyagok halmozódnak fel, amelyek kesernyéssé teszik a lombozatot. Halványítással a keserűanyag-tartalom jelentősen csökken.

A halványítás menete a következő. Amikor az első levelek megjelennek a növényen,egy-egy virágcseréppel vagy akár 8-10 cm szalmával fedjük le. A takarás mindaddig maradjon rajta, míg azt nem akarja túlnőni a pitypang. Ekkor megkezdhetjük a szüretet. A gyönyörű, halvány levelek ízletesek, kevésbé keserűek.

Népies nevei az asszonyhűségtől a férfihűségig

A pongyola pitypang elnevezése tájegységenként igen változatos. Népies nevei a következők: asszonyhűség, barátfej, békasaláta, bimbófű, buborékfű, ebtej, éjjeli lámpa, férfihűség, gyermekláncfű, hányóra, kácsavirág, kákics, kikirics, kislibavirág, kopaszbarát, kotlóvirág, kutyatej, lámpavirág, májusi virág, női hűség, pampula, papatyi virág, papvesszeje, pilisfű, pimpam, pimpamparé, pimpimparé virág, pimpó, pipevirág, pippang, récevirág, sárvirág, Szent János füve, tyúkvirág, vénasszony virág, zsibavirág.

Ismerjünk meg néhány pongyola pitypang receptet, és lehetőségeink szerint készítsük el – akár kíváncsiságból – bármelyiket.

Vegyes saláta

Olajból, borecetből vagy citromléből kevés só hozzáadásával saláta alapot készítünk. Ehhez apróra vágott zöldséget (petrezselyem, hagyma, metélőhagyma, medvehagyma) és szükség szerint finomra őrölt fűszert (kakukkfüvet, repkényt, majorannát, bazsalikomot) adunk. Ízlés szerint más fűszereket is felhasználhatunk, így köményt, ánizst, koriandert, borágót, borsfüvet, lestyánt, zsályát, levendulát, rozmaringot. Ezekhez egy szétnyomott főtt burgonyát, tojást is adhatunk. A finomra vágott zsenge pitypangleveleket a pácba tesszük, jól átforgatjuk, és legalább egy órán át –  ha van időnk, tovább – állni hagyjuk.

Fotó: pratique.fr
Fotó: pratique.fr

Saláta olvasztott vajban

250 g fiatal pitypanglevelet megmosunk, finomra vágjuk, majd sóval, borssal ízesített olvasztott vajjal leöntve 30 percig állni hagyjuk, közben fokozatosan lehűtjük. Az ízesítést ecet vagy citromlé hozzáadásával fejezzük be.

Pórias saláta

A tál alján egy fokhagyma gerezdet szétnyomunk, erre 2-3 evőkanál olajat, 1-2 evőkanál ecetet, 1 teáskanál mustárt, sót és csipetnyi cukrot adunk, majd simára keverjük. Ebbe a salátaöntetbe kb. 150 g alaposan megmosott, lecsepegtetett, zsenge pitypanglevelet teszünk, majd tálalásig – jó 30 percig – állni hagyjuk.

Parasztos saláta

Meleg, fokhagymával kikent lábosba szórjuk a pitypangleveleket majd vörösbor ecetben megforgatva, csipet sóval és kevés borssal meghintjük. Tálalás előtt ropogósra pirított füstöltszalonna-szeletekkel díszítjük. Franciaországban ezt a salátát fokhagyma szeletekkel fogyasztják.

Fotó: Wikimedia Commons
Fotó: Wikimedia Commons

Sajtos saláta

A fiatal pitypangleveleket 1/3 rész ecetből, 2/3 rész olajból (ízesítés: só, bors, csipet cukor, 1 teáskanál mustár) álló öntetbe keverjük, és egy szelet kenyeret – amelyet előzőleg fokhagymával bedörzsöltünk – aprítunk hozzá. Végül az egészre vékony szeletekben markáns ízű, zsírdús sajtdarabokat hintünk, összekeverjük a salátával, és 30 percig érni hagyjuk.

Fotó: Wikimedia Commons
Fotó: Wikimedia Commons

Pitypangfej saláta

A „bimbózó” virágzatot (200 g) szeletekre vágjuk, csipet cukrot, kevés sót, 1 kis, finomra vágott hagymát adunk hozzá. 2 vagy 3 szelet finomra vágott angol szalonnát ropogósra pirítunk. Ha kész van, kivesszük a serpenyőből. A forró zsiradékba 2 evőkanál borecetet öntünk. Ha felforrt, a felaprított pitypangfejeket beleszórjuk és összekeverjük. A salátát összevágott kemény tojással (fejenként 2 db) körítjük, és azonnal tálaljuk.

Ráadásként íme a pitypangbor recepetje

Száraz időben 4 és fél liter űrtartalmú edénybe pitypang virágzatot gyűjtünk. 10 literes fazékba tesszük, és 4 és fél liter forró vízzel leöntjük. A fazekat lefedjük, 3 napig áztatjuk benne a virágokat. Ezután a folyadékot molinó kendőn átszűrjük, a virágzatokból a lét kifacsarjuk. A folyadékba dobunk egy kis gyömbérgyökeret, 3 finomra vágott narancs és 1 citrom héját, és hozzáadunk 1 és negyed kiló cukrot. Az egészet 20 percig lassú tűzön felfőzzük, majd mázas cserép- vagy porcelánedénybe töltjük. Addig hűtjük, amíg testmeleg lesz. Ekkor egy élesztő kocka felét pirított rozskenyéren elkenjük, és a folyadék tetejére téve azon úszni hagyjuk. Az edényt kendővel lefedjük, 6 napig meleg helyen tartjuk. Ezt követően a bort nagy edénybe szűrjük, és pamutkendővel letakarjuk. Három hétig sötét helyen állni hagyjuk, majd az edény tartalmát palackokba fejtjük. Az üvegeket dugóval gondosan lezárjuk. A bort legalább karácsonyig pihentessük.

Virágné Fejes Éva írása

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik