Otthon készült

Megunhatatlanul finom: régimódi diótorta

Házi diótorta: a piskóta csak 6 tojásból, hogy ne legyen túl vastag a tészta, sok diós krém, de ne legyen émelyítő. Régimódi  és megunhatatlan!

Ezt a régimódi diótortát 6-8 személyre „ügyesen” elkészíthetjük. Köszönet érte Myreillenek és a Mokshanak.

Hozzávalók

  • 40 dkg dió
  • 6 tojás
  • 6 evőkanál + 2 evőkanál + 8 dkg cukor
  • 4 evőkanál+3 evőkanál liszt
  • 1/4 teáskanál sütőpor
  • 10 dkg vaj
  • 6 dl tej
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 teáskanál rumaroma
  • csipet só

Első lépésben megdaráljuk a diót.

A diós piskóta elkészítése

4 evőkanál lisztet összekeverünk 4 evőkanál darált dióval és 1/4 teáskanál sütőporral. Kimérünk 6 evőkanál (12 dkg) kristálycukrot. 6 tojást egyesével különválasztunk. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra és egy 40×30 centis tepsit sütőpapírral kibélelünk.

Egy nagy tálba teszem a fehérjéket és csipet sóval kicsit felverjük, majd folyamatosan beleszórjuk a 6 evőkanál cukrot és kemény habbá verjük. Szép fényesnek kell lennie és nagyon keménynek. Ezután kisebb fokozatra állítjuk a habverőt, a felvert habhoz keverjük a tojássárgákat, majd amikor jól elkeveredett, beletesszük a lisztes-diós keveréket is. Átkeverjük és a sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük. Betesszük az előmelegített sütőbe és kb. 20 perc alatt megsütjük. Szép piros legyen a teteje, de ne égjen meg. 1 perc után kifordítjuk a piskótát egy fa vágódeszkára és hagyjuk kihűlni.

diotorta3

A diós krém elkészítése

Amíg sül a piskóta egy kisebb lábasban 3 evőkanál lisztet simára keverünk 6 dl tejjel és 2 evőkanál cukorral. Feltesszük a tűzre és felforraljuk, ezalatt be is sűrűsödik, mint egy puding. Legalább 1 percig érdemes főzni, hogy ne legyen lisztíze. Amíg a lisztes pép kihűl, addig a piskóta is.

10 dkg vajat habosra keverünk 8 dkg cukorral. Beleteszünk 1 csomag vaníliás cukrot és 2 teáskanál rumaromát. Ezután evőkanalanként hozzákeverjük a felfőzött, kihűlt lisztes pépet és alaposan elkeverjük. Végül hozzáadjuk a darált diót 2 evőkanálnyi kivételével.

A torta „összeszerelése”

A diós piskótát – keresztben – három egyenlő részre vágjuk, majd egy szép tálcára tesszük a középső lapot. Megkenjük 4 evőkanál krémmel, majd mehet a következő piskótalap fenekével felfelé, újabb 4 evőkanál kém, végül az utolsó lap piskóta, szintén fenékkel felfelé, de úgy, hogy a vastagabb pereme ellentétes oldalra kerüljön az előző laphoz képest.

Azért érdemes trükközni a piskótával, hogy a torta ne dőljön se jobbra, se balra és a torta teteje is egyenes legyen, így könnyebb dolgozni.

A maradék diós krémmel megkenjük a torta tetejét és oldalait. A 2 evőkanálnyi darált dióval megszórjuk a torta tetejét. Hűtőbe tesszük. Hűtőben a krém 1-2 óra alatt szilárdabbá válik. A krém így nem túl vajas, de nem is túl pudingos, nem túl édes, jól érződik benne a dió és a rum és jó a piskóta-krém aránya is tökéletes. Lehet szeletelni és nem lehet megunni.

Olvasói sztorik