Otthon készült

Étlap határok nélkül – Kóstoljuk meg a nagyvilág ízeit

Egy kis változatosság kimondottan feldobja a konyhai repertoárt.

Összegyűjtöttünk néhány egyszerűen elkészíthető finomságot levesekből, főételekből és desszertekből. Egy nemzetközi menü a családi asztalon bizonyára dícséri majd a család szakácsát, legyen az bárki.

Francia zöldségleves

Hozzávalók: 2-2 szál sárgarépa és petrezselyemgyökér, 10 dkg zöldborsó (lehet konzerv is), 2 db burgonya, 1 db karalábé, 1 kanál rizs, zöldpetrezselyem, só, 2-3 kanál vaj, 1 kanál liszt, 2 kanál édes tejföl, pirított zsemlekocka.

ételfrancia

Elkészítése: a zöldséget, burgonyát és karalábét kis kockákra vágjuk, majd vajon megpároljuk. Ezt követően hozzáadjuk a zöldborsót és a rizst. Amikor a levét elfőtte, ráhintjük a lisztet, feleresztjük lehetőleg húslével vagy valamilyen zöldséglével, esetleg vízzel és beledobunk egy leveskockát. Tálalás előtt beleteszünk ízlés szerint tejfölt, és zsemlekockával kínáljuk.

Orosz savanyúleves

Hozzávalók: személyenként 20-25 dkg hús, 1 fej hagyma, 2 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, ½ zeller, 3-4 paradicsom, 2 zöldpaprika, 1 kanál vagdalt zöldség (lestyán, kapor és petrezselyemzöld), néhány szál hüvelyes zöldbab, ¼ fej káposzta, 1 cékla, 2-3 kanál tejföl, só, bors.

ételorosz

Elkészítése: a húst felkockázzuk, és 3 liter sós, borsos vízben odatesszük főni. A habot a leves tetejéről szűrővel leszedjük. Míg fő a hús, apróra daraboljuk a zöldségeket. Amikor a hús félig megpuhult, beletesszük az összes zöldséget. (Van, aki előtte kevés bajon megpárolja.) A cékla levét is öntsük a levesbe, ez kellemes színt ad neki. Ha készen van, tejföllel kínáljuk.

Olasz csirkemáj

Hozzávalók: 1 kanál liszt, 1 kávéskanál só, 1 késhegynyi bors, 1 kávéskanál szárított, porrá tört zsálya vagy majoránna, ½ kg csirkemáj, 3 szelet füstölt szalonna, ½ pohár száraz fehér bor, 4 szelet fehér kenyér, vaj.

ételolasz

Elkészítése: a lisztet összekeverjük sóval, borssal és zsályával. A megmosott, megtisztított és falatnyi darabokra vágott májakat beleforgatjuk a lisztbe. A szalonnaszeleteket felvagdaljuk és 3 dkg vajon megpirítjuk. Szűrőkanállal kiszedjük, helyébe tesszük a májat, és azt egészen kis lángon 8-10 percig pároljuk. Szűrőkanállal kivesszük és melegen tartjuk. A levét három percig forraljuk a borral.

Ezt követően négy nagy szelet fehér kenyérről körös-körül levágjuk a héját és külön serpenyőben, bő vajban pirosra sütjük. Forró tálra tesszük, eloszlatjuk rajta a májat, leöntjük a boros levével és rászórjuk a pirított szalonnát. Zöldséggel gazdagon „megrakva” kínáljuk.

Mexikói bélszín

Hozzávalók: 4 vastag szelet bélszín, 6 dkg vaj, 10 db kisebb gomba, 4 db alma, ízlés szerint só és bors, 8 kanál rum.

ételmexikói

Elkészítése: első lépésben a bélszínről minden csepp zsiradékot letisztítunk, majd egy vastag serpenyőt csaknem pirosra izzítunk. Beleszórunk kevés sót, rátesszük a szeleteket és gyorsan megpirítjuk. Ezt követően megfordítjuk, és a másik oldalon is megpirítjuk. Második lépésben csavarjuk kisebbre a lángot és süssük még 6 percig. Ismét fordítsuk meg, és úgy is süssük 4-5 percig. Közben 4 dkg vajon megpároljuk az egész gombákat. Az almák közepéből vágunk 1-1 cm vastag szeletet, kiszúrjuk a magházat és a szeleteket 2 dkg vajon aranysárgára pirítjuk.

Szerb csevap

Hozzávalók: 40 dkg sertéshús, 40 dkg birkahús, 20 dkg marhahús, só, bors.

ételszerb

Elkészítése: a húsokat vágjuk kis kockákra, és kétszer daráljuk le. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk meg, majd alaposan gyúrjuk össze, hogy egynemű masszát kapjunk. A következő lépésben tegyük tálba vagy olajozott zacskóba, és hűvös helyen jó órányit hagyjuk állni. Ekkor formázzunk ujjnyi rudakat belőle, és az előkészített roston, parázs fölött süssük készre. Ízlés szerint mustárral, tormaszósszal az igazi, de friss salátával, zöldségekkel is finom.

Török grillezett birka falatok

Hozzávalók: ½ kg birkahús, 2 tojás, 3-4 cikk fokhagyma, 1 fej hagyma, kakukkfű, só, bors.

ételtörök

Elkészítése: ledaráljuk a húst, a tojásokat keményre főzzük, a fokhagymát és a hagymát összezúzzuk. A hozzávalókat alaposan dolgozzuk össze, sózzuk meg, borsozzuk ízlés szerint, majd szórjuk meg kakukkfűvel. Amikor elkészültünk, és a parázs hőfoka is megfelelő már, formázzunk diónyi golyókat a masszából, majd az olajjal megkent rácson süssük készre, közben néhányszor forgassuk meg. Szósszal, friss, puha kenyérrel vagy rizzsel tálalhatjuk.

Kínai rizspuding

Hozzávalók: 17 dkg rizs, só, 6 dkg cukor, 10 dkg cukorgyümölcs, 10 dkg mandula, 10 szem datolya, 6 dkg mazsola.

ételkínai

Elkészítése: mossuk meg a rizst, adjunk hozzá késhegynyi sót és ½ l vizet. Forraljuk fel, és fedő alatt kis lángon főzzük 20 percig, majd kavarjuk bele a cukrot. A cukorgyümölcsöt, a lehéjazott és kimagolt datolyát vagdaljuk apróra, és keverjük össze a mazsolával. A keverék ¾ részét terítsük szét egy vajjal kikent forma alján. Lassan öntsük rá a rizst és simítsuk a tetejére a gyümölcskeveréket. Mély fazék aljára készítsünk fapálcikákból rácsot, arra helyezzük a sütőpapírral lekötött formát. A fazékban mindig csak annyi víz legyen, hogy ellepje a rácsot és az elfőtt vizet pótoljuk. Fél óráig gőzöljük a pudingot, utána mély tálra borítjuk, és leöntjük tejsodóval.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik