Otthon készült

Két legyet egy csapásra – Így készíts bort és szirupot pitypangvirágból

Tengernyi van belőle, javában tart a szezonja. Néhány hétig még biztosan szedhetjük akár zsákszámra is.

A gyermekláncfű – másik közismert nevén pongyolapitypang – élettani hatásairól több kötetnyi a szakirodalom. A virágjából készült szörpöt és bort évszázadokkal ezelőtt terápiás gyógyításra is használták.  Ismerjük meg a recepteket, és próbálkozzunk elkészítésével. Egyszerű és mindkettő nagyon finom.

Ez is érdekelhet: a legfinomabb saláták gyermekláncfűből

Fotó: Wikimedia Commons
Fotó: Wikimedia Commons

Pitypangszirup

Hozzávalók

3 nagy marék pitypangvirág (a zöldjétől megszabadítva), 1 literr víz, 1 kg cukor, 1 biocitrom,  4-5 egész szegfűszeg.

Elkészítése

A vizet kis lángra tesszük, és melegedés közben hozzáadjuk a cukrot, amit megolvasztunk. Amikor teljesen feloldódott, hozzátesszük a virágot, a héjával együtt felszeletelt citromot és a szegfűszeget is. Takaréklángon fedő alatt  addig melegítjük, de nem forraljuk fel. Így a vitaminok benne maradnak. Lefedve egy napig pihentetjük, majd újra felmelegítjük.

Forrás előtt elzárjuk a tüzet és szűrő segítségével üvegbe töltjük. Az üveg tetejére két celofán közé késhegynyi nátrium benzoátot teszünk, majd lezárjuk. Száraz dúnsztban hagyjuk kihűlni és mehet is a spájz polcára.

healthline.com
healthline.com

A gyönyörű sárga italt méz szirupnak is nevezik, mézhez hasonlító íze, színe és sűrűsége miatt. Ásványvízzel vagy szódával hígítva kiváló frissítő.

Ez is érdekelhet: A tavasz tökéletes gyógynövénye

Pitypangbor

Hozzávalók

3 liter űrtartalmú edény pitypangvirág, 3,8 liter víz, 2 bionarancs, 1 biocitrom, 1,5 kiló cukor, 50 gramm élesztő, fél kiló mazsola.

Elkészítése

A virágot napsütéses időben szedjük, amikor az teljesen kinyílt. Szedjük le róluk a zöld részt, szórjuzk a vízbe és forraljuk fel. Forralás után 3 napig lefedve ázni hagyjuk.

A citromot és a narancsot lehéjazzuk, a gyümölcsöt és a héját is vékony szeletekre vágjuk. A lé 72 órányi „pihenése” után a héjat hozzáadjuk és újra felforraljuk. A forralás után beleöntjük a cukrot, feloldjuk, és a levet hagyjuk kihűlni.

Ezt követően a hideg lébe beletesszük a szeletelt citromot és narancsot, a mazsolát és az élesztőt. Az egészet lehetőleg cserépedénybe öntsük át, fedjük le pamuttörölközővel, amit egy gumiszalaggal lazán kössünk körbe.

Fotó: commonsensehome.com
Fotó: commonsensehome.com

Tegyük hűvös helyre, megkezdődik az erjedés. Amikor a lé felhabzása befejeződik – ez lehet 3-4 hét – szűrjük le a folyadékot több rétegű gézen, és töltsük üvegekbe. Minden palackra húzzunk lazán egy lufit, hogy tovább erjedhessen a borunk. Amikor látjuk, hogy nem pezseg már a nedü, készen is vagyunk.

Palackozás után hűvös helyre tesszük. 6 hónapon át pihentetjük, utána fogyasszuk. Addigra zamatossá érik a borunk.

Kedves egészségükre!

Címfotó: underthelindentree.wordpress.com

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik