Otthon készült

A tejsavó több, mint aminek látszik – Te mit tudsz róla?

A tejnél az emberi fogyasztásra sokkal kedvezőbb, az anyatej összetételét leginkább megközelítő tejsavó áldásos hatását egyre többen ismerik fel újra.

Bifidus essensis, probiotikus és az egyéb bűvös szavaktól megigézve úgy gondoljuk, hogy azonnal tudatos vásárlókká válunk, ha ezeket a termékeket vesszük le az üzletek polcairól. Közben elfeledjük az egyszerű, ám annál hatásosabb, olcsóbb, évszázadok óta jól ismert gyógyhatású tejsavót.

Mi a tejsavó?

A tejsavó nem más, mint a túró- és sajtgyártás “mellékterméke”, de tulajdonképpen a tej legértékesebb része. A melléktermék megnevezés helyett sokkal inkább megérdemelné a természet ajándéka címet- írja a lacikonyhamásként.

Az enyhén sárgás színű, áttetsző folyadék,amit a sajt lecsöpögtetése során nyerünk, maga a tejsavó, ez fordul elő a konyhánkban akkor is, ha aludttejet készítünk vagy túrót.

Ha gyorsan szeretnénk tejsavót kapni, teljes tejet lassan forraljunk fel, majd nyomjunk bele pár csepp citromlevet és szűrjük le.

Miért jó a tejsavó?

  • a tej ásványi anyagainak mintegy 80%-át a tejsavó tartalmazza, köztük a magnéziumot, cinket, vasat, foszfort, kálciumot, rezet és szelént, és akkor ott van még bőséges C-, B-, H vitamintartalma.
  • értékes esszenciális és nem esszenciális aminosavakat tartalmaz, ami az izmok fejlődéshez elengedhetetlenül, ezért is tartalmaznak a sportolók izomtömeg-növelő csodaszerei tejsavó-fehérjét.
  • fogyókúrázóknak is ajánlott, mert egyfelől a zsírégetést segíti elő, másfelől nem engedi az izomszövetet lebontani.

A tejsavó felhasználása

Ezt régen is nagyon jól tudták, sütöttek, főztek vele. Ínséges időszakban, élelmiszerhiány idején sok embert a tejsavó fogyasztása védett meg a különböző betegségektől. A keleti népek mai is előszeretettel használják, nem feledve tucatnyi áldásos hatását.A leghatásosabb, ha magát a nyers savóitalt isszuk meg. Persze az is érthető, ha első látásra nem kívánja meg az ember a sárgás levet.

Ha tudjuk, hogy fel szeretnénk használni a sajt- vagy túrókészítés után majd a tejsavót, érdemes ecet helyett citromlevet használni, sokkal kellemesebb íze lesz.

A nagyobb bevásárlóközpontokban,élelmiszerüzletekben, a bioboltokban kapható ízesített savóital. Hasonlít a joghurtitalhoz, és ha ezt megkóstoljuk, biztosan kedvet kapunk házi előállításához, amit nemcsak nagyon egyszerűen, de sokkal természetesebben, adalékanyagoktól mentesen készíthetünk.

Fotó: a mi kis városunk
Fotó: a mi kis városunk

Turmixolhatjuk kedvenc gyümölcseinkkel, de kevés lekvárral vagy szörppel, mézzel, vaníliaesszenciával ízesítve, kicsit lehűtve kiváló üdítőitalt kapunk. Készíthetünk tejsavóból édesítőszert is. A cukorral kis lángon, hosszú ideig addig főzzük, míg méz sűrűségű lesz. Ugyanúgy használhatjuk, mint a mézet. Főzelékek habarásához is bátran használhatjuk, de ízesítés előtt kóstoljuk meg, mert a tejsavónak magában is van már egy kicsit savanykás íze.

Rizst, gabonaféléket is főzhetünk víz helyett tejsavóban. Arra ügyeljünk, hogy savóból kb. negyedével többet adjunk az ételhez, mintha vízzel készítenénk. Kelt tésztákhoz, kenyérsütéshez szinte kötelező kipróbálni. Kenyérsütésnél akár a teljes folyadékmennyiséget kiválthatjuk savóval, az íze sokkal finomabb lesz, a tészta sokkal lágyabb, levegősebb, és sokkal hosszabb ideig eltartható.

Ha kelt tésztát készítünk, akkor is érdemes 2-3 evőkanállal hozzáadni, hogy a tészta még könnyedebb, lágyabb legyen.

Amennyiben a megmaradt tejsavót nem használjuk fel egy-két napon belül, akkor se öntsük ki. Fagyasszuk le a jégkockatartóban, így annyi kockát kényelmesen ki tudunk venni, amennyire éppen szükségünk lesz alkalomadtán.

Ricotta házilag

  • 1 liter tejsavó
  • 3,3 dl friss, 3,5%-os tej
  • 1 kávéskanál só

A tejsavót 30-35 fokosra melegítjük, hozzákeverjük a sót, majd hozzáöntjük a tejet. 85-90 fokra melegítjük, aztán egy tiszta konyharuhán (vagy sűrű szövésű gézen) át lecsepegtetjük. Ízlés szerint adhatunk hozzá fűszereket, gombócokat formázhatunk belőle hidegtálhoz, de minden ricottával, készült recepthez is felhasználható. A sima túrót is helyettesíthetjük vele.

atejsavo5

Frissítő ital tejsavóból

  • 3 dl tejsavó
  • 10-15 dkg málna vagy szezonális gyümölcs leve
  • 1-2 teáskanál méz,

A hozzávalókat turmixoljuk össze. Készítsük változatosan, nyáron a legjobb italunk lehet.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik