Otthon készült

Íme a nagyi tartósítószer nélküli, tökéletes savanyítólé receptje

Milliónyi savanyítási tippet és tartósítási technikát találunk a világhálón, a mostaniból azonban csak ez az egy van.

Ez a nagyi receptje, és az egyik legnagyobb előnye, hogy tartósítószert nem tartalmaz. Ráadásul univerzális, mert minden savanyítani valóhoz jó, legyen az csalamádé, uborka, paprika, zöld paradicsom, cukkini, karfiol vagy éppen kis zöld dinnye.

Hogy ne aprózzuk el, egy közepesnek számító mennyiség elkészítéséhez adjuk meg a hozzávalókat. A lé ugyanis hűvös, sötét helyen hetekig eláll, így nem kell mindig újat készíteni, ameddig tart, addig tölthetjük vele a hozzávalókkal megtömött üvegeket.

savanyú1

A recept és a savanyítás

Hozzávalók: 3 liter víz, 1 liter 10 százalékos ecet, 3 púpozott teáskanál szenes fekete bors, ugyanennyi köménymag és mustármag, 2 púpozott teáskanál koriander mag, 3-4 nagy darab babérlevél, 10 deka só, 30 deka cukor.

Fazékban felforraljuk az összes hozzávalót, majd hagyjuk kihűlni. A legpraktikusabb, ha este forralunk, mert az másnapra biztosan kihűl. Ekkor leszűrjük. A levet akár PET-palackokba tölthetjük, a magokat pedig egy ki lével leöntve egy kicsi befőttes üvegbe rakjuk – és kezdődhet a savanyítás.

A sterilen előkészített, 720 ml űrtartalmú üvegek aljára kaprot teszünk – ez ízlés szerint elhagyható –, és a magokból egy teáskanálnyit az üvegbe szórunk. Jöhet rá az elrakni való uborka, paprika vagy bármi más. Ezt leöntjük lével, és fél órán át állni hagyjuk, szükség esetén pedig utána töltünk a léből.

savanyú4

Következik a palackozás. A csavaros tető alá tegyünk egy réteg cellofánt, mert az ecetes lé marhatja a kupakot.

Egy széles lábas aljára konyharuhát teszünk, erre annyi üveget állítunk, amennyi egymás mellett elfér. A lábast az üvegek háromnegyedének magasságáig megtöltjük vízzel, majd felforraljuk és jó 15 percen át forrásban hagyjuk. Az üvegeket a vízben hagyjuk kihűlni, majd mehetnek is a kamra polcára.

Az így készített savanyúságok egy évig minimum elállnak és ízletesek maradnak. Kellemes savanyítást kívánunk!

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik