Otthon készült

Ezek a legjobb nyári fogások cukkiniből

A nagy melegben mit is ajánlhatnánk mást ebédre vagy vacsorára, mint könnyű cukkinis finomságokat.

A cukkiniből készített hideg krémleves például nemcsak üdítőleg hat, de elkészíteni is egyszerű. A megszokott tejszín helyett azonban joghurtot öntsünk hozzá, úgy még pikánsabb, finomabb lesz.

Hideg cukkini krémleves

Hozzávalók: egy nagyobb cukkini (vagy több kicsi), kevés olivaolaj, egy kis fej hagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, 5 dl zöldséglé, 2 dl joghurt, fűszer ízlés szerint: kapor vagy bazsalikom.

cukkinicim

Elkészítése: ugyanúgy készül, mint a legtöbb krémleves: az olajon megfonnyasztjuk a felaprított hagymát, fokhagymát, majd rádobjuk a kockára vágott cukkinit. Összeforgatjuk, megsózzuk, majd felöntjük a zöldséglével. Jó 15 percnyi főzés alatt megpuhul a cukkini, hozzáöntjük a joghurtot a fűszert, s összeturmixoljuk az egészet. Tálaláskor locsolhatunk a tetejére egy pici tökmagolajat, és díszíthetjük friss zöldséggel, de ezek nélkül is igazán finom.

A cukkiniból készült fasírt variációk is fantasztikusak. Mutatunk néhányat a ketkes.com segítségével.

Cukkini fasírt parmezánnal

Hozzávalók: 2 db cukkini, 15 dkg zsemlemorzsa, 1 evőkanál liszt, 10 dkg parmezán, 1 tojás, 4 gerezd fokhagyma, só, bors.

cukkini1

Elkészítése: a cukkinit meghámozzuk és lereszeljük, majd kinyomkodjuk, mert levet ereszt. Ezt követően egy tálba tesszük és hozzáadjuk a tojást, a zsemlemorzsát, a lisztet, a zúzott fokhagymát és a fűszereket, majd masszát gyúrunk belőle. Tetszőlegesen akár kaprot, bazsalikomot is tehetünk bele. Mikor összeállt, belekeverjük a reszelt parmezánt is. Fasírtokat formálunk belőle, és kivajazott tepsibe tesszük. A tetejét megkenjük olívaolajjal, és 180 fokos sütőben készre sütjük. Ha szükséges, megfordítjuk a mikor a teteje megpirult, hogy egyenletesen süljön át.

Sajttal töltött fokhagymás cukkini fasírt

Hozzávalók: 2 cukkini, 2 tojás, 5-7 evőkanál zsemlemorzsa (amennyit felvesz), 3 gerezd fokhagyma, 10 dkg sajt, 5 evőkanál zsemlemorzsa (a forgatáshoz), só, bors, étolaj.

cukkini2

Elkészítése: a cukkinit megtisztítjuk, lereszeljük, majd egy tálba tesszük. A tojásokat, a zúzott fokhagymát belekeverjük, fűszerezzük, és lassanként hozzáadjuk a zsemlemorzsát. Annyit adjunk hozzá, hogy gyúrható masszát kapjunk. Közben a sajtot kisebb kockákra vágjuk. A masszából kis golyókat formálunk és mindegyiknek a közepébe teszünk egy darab sajtot. Megforgatjuk a zsemlemorzsában, majd forró olajban kisütjük.

Cukkinis burgonya fasírt

Hozzávalók: 1 nagyobb cukkini, 2 nagyobb burgonya, 3 gerezd fokhagyma, 3-4 evőkanál zsemlemorzsa, 2 tojás, friss petrezselyemzöld, kakukkfű, só, bors, étolaj.

cukkini3

Elkészítése: a cukkinit és a burgonyát megtisztítjuk, lereszeljük, lesózzuk. Hagyjuk 10 percet állni, majd kinyomkodjuk a levét. A tojást, a zúzott fokhagymát, a felaprított petrezselymet és a fűszereket is hozzáadjuk. Belekeverjük a zsemlemorzsát, jól összedolgozzuk. Ha a massza nem eléggé szilárd állagú, keverünk hozzá még egy kevés zsemlemorzsát. A masszából ellapított fasírtokat formálunk, és forró olajban kisütjük. Konyhai papírtörlőre tesszük, hogy felszívja a felesleges zsiradékot és kínálhatjuk is.

Kapros-sajtos cukkini golyók

Hozzávalók: 2 cukkini, 1 nagy tojás, 4-5 kanál zsemlemorzsa, 10 dkg reszelt sajt, 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor kapor, só, bors, étolaj.

cukkini4

Elkészítése: a cukkinit megtisztítjuk és lereszeljük. Lesózzuk, kicsit hagyjuk állni, kinyomkodjuk a levét. A tojást, a zsemlemorzsát, a felaprított kaprot, a reszelt sajtot, a fűszereket és a zúzott fokhagymát is hozzáadjuk. Összegyúrjuk. Kisebb golyókat formálunk belőle, és forró olajban kisütjük.

 A csábító krumplitornyot elkészítetted már?

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik