Otthon készült

Így készül az eredeti káposztás paszuly Beregben

A tájegység jellegzetes étele nem diétázóknak való.

A receptet a haromhatar.hu weboldalon találtuk. Akik egyszer már kóstoltak káposztás paszulyt, azok az eredeti beregi recept szerint igazi ínyencséget készíthetnek.

Hozzávalók

1 db füstölt csülök, 1/2 kg száraz tarkabab (Beregben paszulynak nevezik), 1 kg savanyú káposzta, 2 dl tejföl, fél liter tej, liszt (leves literenként egy fakanál lisztet számítva) pirospaprika 2 evőkanál zsír.

Elkészítése

A paszulyt és a csülköt előző este megmossuk és vízben áztatjuk. Másnap kb. 3 liter vízben lassú tűzön főzzük a paszulyt. Egy másik fazékban puhára főzzük a csülköt, annyi vízben amennyi ellepi. Külön főzzük a savanyú káposztát is. A csülköt kivesszük a levéből, a léhez öntjük a megfőtt paszulyt levével együtt. A savanyú káposztát is hozzáadjuk, de előbb leve nélkül. Amíg összeforr, elkészítjük a rántást.

Megsaccoljuk a leves mennyiséget literre, így számítva literenként 1 fakanál lisztet megpirítunk 2 evőkanál – ha kevésnek bizonyul lehet több – zsírban. Ha szép zsemleszínűre pirult, levesszük a tűzről, beletesszük a pirospaprikát, simára keverjük a forró rántásban a tejfölt, felengedjük apránként a tejjel, majd folytonos kevergetés közben hozzáöntjük a forrásban lévő leveshez. Megkóstoljuk, ha szükséges sózzuk, és ha nem elég savanyú, a félretett káposzta főzőlevéből még öntünk hozzá.

A receptért köszönet Mátyusi-Mező Ernőnek.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik