Otthon készült

Közeleg Márton, jönnek a lakomák – Nagy kedvenc lehet a töltött, sült libanyak

Időben szerezzük be a hozzávalókat.

Márton napja a 40 napos karácsonyi böjt előtti utolsó ünnepnap. A hagyományok újjáéledésének köszönhetően ezen a napon napjainkban is divattá váltak a lakomák. Receptjeinket a ketkes.com segítségével kedvcsinálónak szánjuk, annyit azonban mondhatunk, hogy az ajánlott ételek garantáltan a család kedvencei lesznek.

Tejfölös libacomb székelykáposztában

Hozzávalók: 5 libacomb, paprikás liszt, 10 dkg zsír, 2 vöröshagyma, fél dkg pirospaprika, 2 cikk fokhagyma, fél dkg köménymag, 1 kg savanyú káposzta, 2-3 zöldpaprika, 1-2 paradicsom, 2 dl tejföl, 2 dkg liszt, só, bors.

libacombszekelykaposztaban

Elkészítése: 5 db kisebb libacombot – kb. 20-25 dkg darabonként – megtisztítunk, leperzseljük és jól megmosva tiszta ruhával szárazra töröljük. Megsózzuk, gyengén megborsozzuk, és paprikás lisztbe forgatjuk, majd 10 dkg zsírban minden oldalán megpirítjuk, elősütjük, és egy másik lábosba tesszük. Zsírjában két kis fej apróra vágott hagymát megpirítunk, megszórjuk a paprikával, gyorsan elkeverjük benne és azonnal felengedjük másfél dl vízzel. Gyengén megsózzuk és megkeverve ráöntjük az elősütött libacombokra. Fedő alatt, mérsékelt tűzön, félig puhára pároljuk – időnként megkeverjük és egy-egy kevés vizet öntünk rá, hogy ne égjen le.

Párolás közben 2 cikk fokhagymát és fél dkg köménymagot szétdörzsölünk és együtt finomra vágva beletesszük az ételbe. Ha a hús félig puha, 1 kg savanyú káposztát adunk hozzá, beleaprítunk 2-3 db friss zöldpaprikát és 1-2 db paradicsomot, fedővel betakarjuk és majdnem puhára főzzük. Mielőtt teljesen megpuhul 2 dl tejfölt habverővel összekeverünk 2 dkg liszttel és fél dl hideg vízzel, majd megszűrve, folytonos keverés mellett hozzátesszük a forrásban levő ételhez. Leve ne legyen sűrű, körülbelül a tejfölös paprikás csirke sűrűségének feleljen meg. Megízleljük, ha kell sózzuk és puhára főzzük. Forrón tálaljuk a káposztával együtt, tetejét meglocsoljuk 1 dl tejföllel és megszórjuk egy gondolatnyi, üde, zöld kaporral. Díszítésként 1-2 db zöldpaprikát és friss paradicsomot teszünk rá, vékony szeletekre vágva.

Hájban sült pecsenye libamáj

Hozzávalók: 1 kg pecsenye libamáj, 1 kg libaháj, 5 g só, jó késhegynyi törött bors, esetleg egy fél fej hagyma, 1-2 szegfűszeg, a máj nagysága szerint 1,5-2 dl tej.

libamaj

Elkészítése: a májat és a hájat külön-külön, többször váltott hideg vízben jól kiáztatjuk, lecsurgatjuk. A hájat feldaraboljuk, felét egy megfelelő nagyságú lábas aljára tesszük, ráhelyezzük a májat, amelybe 1-2 szegfűszeget teszünk. Letakarjuk a feldarabolt háj megmaradt részével, és annyi tejjel öntjük fel, hogy szűken a háj pereméig érjen. A megtisztított hagymát egészben beletesszük. Mérsékelt tűzön pároljuk; a fedőt úgy tegyük rá, hogy a keletkező gőz eltávozzon, különben a tej kifut.

Amikor a tejet elfőtte és sülni kezd, a májat lapáttal megforgatjuk, és a hagymát eltávolítjuk. Amint a háj-darabkák pirulni kezdenek, lapátkanállal kiemeljük a májat, mély tálkába tesszük, forrón megsózzuk, borsozzuk, esetleg egy kis édes csemegepaprikát is hinthetünk rá. A megpirult hájdarabkákról a zsírt a májra szűrjük és kihűtve, hideg helyen tartjuk fogyasztásig. A megsült májat frissen, forrón felszeletelve ludaskásával is fogyaszthatjuk, zsírjával kissé megöntözve a rizst.

Töltött libanyak falusiasan

Hozzávalók: 3 db libanyak bőrrel, 35 dkg libahús csont nélkül, 35 dkg pulykamell csont nélkül, 30 dkg libazsír, 0,5 kg burgonya, 15 dkg vöröshagyma, ízlés szerint só, 1 mokkáskanál törött fekete bors.

libanyak

Elkészítése: a megtisztított libanyak-bőrt egyik végén elkötjük, majd a töltelékkel megtöltjük. A töltelékhez a darált libahúst és a pulykamellet összekeverjük a főtt, áttört burgonyával, és a libazsíron megfonnyasztott vörös-hagymával. Sóval, törött borssal ízesítjük. Ezután a nyakbőrt elkötjük. Kevés vízen és libazsíron abáljuk, majd sütőbe téve pirosra sütjük. Tálaláskor keresztben felvágjuk és úgy tálaljuk.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik