Otthon készült

Komponálj illatos otthont a természet erejével

Ha felfrissülésre, netán az erdő illatára vágyunk, házi készítésű kompozíciókkal otthonunkba varázsolhatjuk a természetet minden kemikália nélkül.

Bútorok, virágok, kiegészítők, kedvenc párnáink, fényképek mind-mind az otthonunk részei, legalább úgy, mint az illatok. Ma már az illatok világára is egy egész iparág telepedett rá és csak kapkodjuk a fejünket, hogy vajon melyik gyertyát, légfrissítőt vagy parfümöt vásároljuk meg. A polcok előtt is többnyire az illat varázsa ragad el, és ritkán olvassuk el egy adott termék összetevőit. Pedig nem ártana, hiszen sok esetben a káros, allergén összetevőknek se szeri, se száma.

Kapcsolódó anyag >>> Tisztítsd meg otthonod zsályával

Mindenki szeretné, ha megnyugtató, kellemes illatfelhő járna át az otthonát, de mielőtt a vegyszerekkel dúsított bolti illatosítókat betesszük a kosarunkba, jó ha tudjuk: mi is elkészíthetjük saját kreációnkat. Egyszerűen, természetesen, finom illatokkal, fűszerrel, gyümölccsel, gyógynövénnyel.

A leggyorsabb módja otthonunk felfrissítésének, ha néhány fűszert egy tálban felforralunk, és lassú tűzön vagy éppen a fűtőtesten párologtatjuk.

Ezzel a módszerrel talán már sokan próbálkoztatok, hiszen nem igényel szaktudást. A legkedveltebb, főként őszi, téli estéken a fahéj és szegfűszeg kombináció rövid idő alatt átjárja az egész lakást, és nem utolsó sorban semlegesíti a kellemetlen szagokat.

Ha elég kreatívak vagyunk, számtalan saját illatkompozíciót alkothatunk, ráadásul egyszerűen és olcsón. Sőt! Egyszerre többet is elkészíthetünk és kedvünknek, hangulatunknak megfelelően bármikor bevethetünk.

fuszer2

Mielőtt nekilátunk az alkotásnak, néhány jó tanács!

  1. A gyümölcsök közül a citrusfélék a legintenzívebb illatúak, ezért érdemes ezeket a gyümölcsöket használni. A citrom és a narancs különösen illatos a vízben, s tartós frissességet ad.
  2. Bármilyen gyógynövényt használhatunk, ám illat tekintetében a fásszárúak a legtartósabbak (fenyő, cédrus, szantál.) Ha szeretitek a borsmenta, rozmaring vagy kakukkfű illatát, azt is érdemes kipróbálni. Igen frissítő hatásuk van, ráadásul jól fertőtlenítik a szoba levegőjét.
  3. A vanília vagy mandula illat jó kiegészítője lehet illatvizünknek. Ha illóolajat vagy kivonatot használunk, figyeljünk arra, hogy 100%-os tisztaságú legyen.
  4. Fűszerek tekintetében is hagyatkozzunk megérzéseinkre, leginkább az orrunkra. Fahéj, szegfűszeg, babér, borókabogyó – túl azon, hogy pikáns, karakteres illattal ajándékoznak meg, ráadásul ha egészben használjuk – jól is mutatnak az üvegben.
  5. Gyűjtögessünk! Ne dobjuk ki a narancs- vagy citromhéjat. A maradék, porított gyógynövényeket, gyömbért is csomagoljuk, fagyasszuk, jó szolgálatot tehetnek. Mentsük meg a lejárt szavatosságú, szűrt gyümölcsleveket és fűszernövényeket. Illatos víz készítéséhez kiválóak lehetnek.

fuszer

Amit alapjaiban tudni kell

Hozzávalók: 1 db 7 dl-es üveg, egy serpenyő,  víz és ízlés szerint fűszerek, gyógynövények, gyümölcsök (citrom, narancs, grapefruit).

Elkészítés: a gyümölcsöket felszeleteljük, közé illesztjük a fűszereket, és a forrásban lévő vízzel leöntjük. Hűtőben 1-2 hétig tárolhatjuk, és bármikor felhasználhatjuk. Azonnali felhasználásnál – ha intenzív illatot szeretnénk – lassú tűzön párologtatjuk, de kellemesen lágyan ontja illatát, fűtőtestre téve vagy  párologtató készülékben is. Ez utóbbi esetben ionizált vizet használjunk. Ha edényben párásítunk, akkor figyeljünk oda, és időnként pótoljuk vízzel. 1 adag kb. 2-3-szor önthető fel illatvesztés nélkül. Ha erőteljesebb illatot szeretnénk, akkor tegyünk a keverékhez néhány csepp illóolajat.

Kapcsolódó anyag >>> Így készíthetsz gyógynövényszirupot

fuszer4

Illatkompozíciók

1. Narancs, fahéj és szegfűszeg (ízlés szerint mehet bele szegfűbors és ánizs is). A pikantéria kedvéért beleszelhetünk 5-6 szelet gyömbért is. Ez a kombináció az egyik általános kedvenc, igen kellemes, hosszantartó aromával ajándékozza meg otthonunkat.

2. Citrom, rozmaring, és a vanília. Aki szereti a friss illatokat romantikával fűszerezve, az bátran próbálja ki ezt a változatot is. Vanília kivonatból 4 cseppel bolondítjuk az elegyet, igen kellemes aromát varázsol.

3. Kakukkfű, menta és a vanília-kivonat. Ez a kombináció is frissességet kölcsönöz, amit főként a mentának köszönhetünk. E nélkül is hatásos, bár illatában szolidabb lesz. További örömhír, hogy köhögős időszakban a hörgőkre is jó hatással van, persze a kakukkfű illatával nincs mindenki barátságban. Nos, ekkor szükséges a menta.

4. Fenyő, 5-6 db babér és egy egész szerecsendió, valamint egy reszelve. Ha szeretnénk az erdő illatát kölcsönözni otthonunkba, akkor ez egy telitalálat.

Jó kísérletezgetést, illatozzon otthonotok természetesen, vegyszerek nélkül.

Címlapfotó: theyummlylife

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik