Otthon készült

Csupa egészség: tökmagos receptek az Őrségből

Az Őrséget sok mindenért érdemes meglátogatni. Aki már járt ebben a térségben, az biztos kóstolta már a Őrség utánozhatatlan tökmagolaját is.

Gaál Zsuzsanna a Múltidéző Porta tulajdonosa és a helyi hagyományok nemes ápolója jóvoltából jelent meg az “Őrségi konyha kincsei” című könyv, ami  már sokakat elbűvölt hagyományos ételreceptjeivel. Most a tökmagos receptekből szemeztünk néhányat.

Az idei Országtorta versenyének győztese a salgótarjáni G&D Kézműves Cukrászda által készített “Őrség zöld aranya” elnevezésű tortájához is természetesen őrségi tökmagolajat használt. A tökmag jótékony hatását egyre többen ismerik, aki pedig az olaját is kóstolta, azok biztos, hogy kedvet kapnak az alábbi finomságok elkészítéséhez is.

Tökmagolajos gyors káposztasaláta

Hozzávalók

1 fej káposzta, ½ mokkáskanál bors, 2 evőkanál cukor, 2 evőkanál gyümölcsecet, ½ bögre víz, 1 evőkanál só, 2 evőkanál tökmagolaj.

A káposztát vékonyra szeljük. A cukor, só bors, ecet és a víz keverékéből öntetet főzünk, és forrón ráöntjük a káposztára. Hagyjuk kihűlni és tálalást megelőzően csurgassuk rá a tökmagolajat.

Ha nyáron vagy ősz elején készítjük ezt a káposztasalátát, amikor még gyengébb a káposzta levele.

Tökmagos aprópogácsa

Hozzávalók

1 kg liszt, 2 csomag (5dkg) élesztő, 2margarin, ½ bögre tej, 2 doboz fejföl, 3 tojás, ½ dl étolaj, 2 evőkanál cukor, 1 jó marék apróra vágott tökmag, 1 mokkáskanál só.

Az élesztőt a tejben, cukor hozzáadásával felfuttatjuk, és hozzáadjuk a szitált liszthez. Jól átdolgozzuk, majd hozzáadjuk a fejfölt, tojásokat (kevés tojást hagyunk a kenéshez), a puha margarint, és jól összedolgozzuk. Végén hozzáadjuk az étolajat, de azzal már lazán gyúrjuk, csak átlevegőztetjük. 1 óráig kelesztjük, ujjnyi vastagra nyújtjuk, apró pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, bevagdossuk. Tetejét megkenjük tojással, megszórjuk a vágott tökmaggal, és sütőpapíron forró sütőben sütjük.

Kapcsolódó anyag >>> Kincsként őrzött ízek az Őrség konyhájából

Gombás – tökmagos batyu

Hozzávalók
A tésztához: 2 kg liszt, 1,5 liter tej, 10 dkg élesztő, 1 vaj, ½ bögre étolaj, 2 evőkanál cukor, 2 evőkanál só, 1 tojásfehérje
A töltelékhez: 5 marék gomba (lehetőleg vegyes), 2 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál pirospaprika, 1 evőkanál zsír, só, 1 marék durvára vágott tökmag

A tészta készítése: kevés cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, közben a maradék tejet felforraljuk és lehűtjük annyira, hogy a kezünk elbírja. Dagasztóedénybe tesszük a liszt ¾-ét, a sót, majd hozzáadjuk az élesztőt, és lassan adagoljuk hozzá a forralt tejet. Laza tésztát gyúrunk. Amikor már kezd összeállni, hozzáadjuk a puha vajat és még annyi lisztet, hogy gyenge legyen a tésztánk. Jól összedolgozzuk, majd levegőztetve nyújtjuk, és ekkor adjuk hozzá az étolaj felét. Ezután még kb. öt – hat percig gyúrjuk, addig, amíg a hólyagok meg nem jelennek, majd kelesztjük. 30-40 perc alatt megkel, ekkor 6 db cipót formálunk a tésztából, és még kb. 20 percig pihentetjük. A cipót kb. fél cm vastagra nyújtjuk, egy cipót hatfelé vágunk. A tészta tetejét nagyon kevés olajjal megkenjük, belehelyezzük a tölteléket, majd a tetejét megkenjük tojással, és a durvára vágott tökmaggal megszórjuk. Kicsit pihentetjük, 200 fokon 15-20 percig sütjük. 36 db batyunk lesz, mely nagyon finom, főként frissen fogyasztva. Garantáltan nem marad holnapra!

Töltelék: a gombát nagyon apróra vágjuk, vagy húsdarálón ledaráljuk. Szokásos módon pörköltet készítünk, melyet zsírjára sütünk, és kihűtjük.

Kapcsolódó cikk: Kincsként őrzött ízek az Őrség konyhájából

Tökmagolajos krumplisaláta

Hozzávalók

10-12 nagyobb, lehetőleg sárga krumpli, olyan fajta, ami nem esik szét a főzésnél, 2-3 fej lilahagyma, ½ evőkanál gyümölcsecet, ízlés szerint tökmagolaj, só.

A krumplit héjában megfőzzük, majd felszeleteljük. Ne hagyjuk kihűlni, mert akkor a tökmagolajat nem szívja magába a krumpli rostja. Hozzáadjuk a vékonyra szelt vagy apró kockára vágott (ízlés szerint) lilahagymát, ecetet, sót és a tökmagolajat. Óvatosan összekeverjük, és hagyjuk 2-3 órát, míg összeérik. Sült húsokhoz kiváló köret.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik