Otthon készült

Híres lett az őrségi hőkkön sütött perec

Szalafőn és környékén mindenki örül az elismerésnek.

A Hagyományok – Ízek – Régiók (HÍR) védjegy használati jog elnyerésére a Földművelésügyi Minisztérium pályázati rendszert írt ki olyan termelők és előállítók részére, akiknek termékei legalább 50 éves múltra tekintenek vissza, valamint hagyományos előállítási móddal és egy adott tájegységhez köthetőek.

A célkitűzésekhez kapcsolva szervezett szakmai rendezvényt a Földművelésügyi Minisztérium a Terra Madre Világnapja, azaz a hagyományos terméket előállító közösségek ünnepének alkalmából Budapesten. A 2016. december 8-i programon adták át az elismeréseket a HÍR-védjegy legújabb, 2016. évi díjazottjainak.

Fotó: Őrségi Ízek Portája
Fotó: Őrségi Ízek Portája

Az új védjegyesek között a csütörtöki ünnepségen az Őrségi Ízek Portáját is köszöntötték. Horváth Róbert és családja, az általuk üzemeltetett vendégház remekéért, a hőkőn (népiesen hökkön vagy hőkkön) sütött perecükért kapta meg az elismerést.

Hökkön, hőkkön, hőkőn

A hőkön sült perec két ágból font kerek, 20-22 cm átmérőjű, általában 250 g tömegű termék. (Ritkábban készítik 500 g-os tömegben is.) Az összefont két ág tésztavastagsága mintegy 3-5 cm. Felülete vörösesbarna színű, tényes. A fo­nások nyomai a tésztaágak találkozási helyein jól láthatóak. Az alsó lapja világosbarna, vastag héjú. Bélzete jól lazított, rugalmas, egyenlete­sen apró lyukacsú. Íze kellemesen aromás, a tejestésztára jellemző. A hagyományos termék­összetétel: búza finomliszt, tej, cukor, tojás, aludttej vagy tejföl, zsír és só. Ma zsír helyett inkább margarint használnak. Ha a perec megkelt, forró kemencében a hőkőre, a kemence fenekére rakják sülni. 15-20 perc alatt elkészül.

A hagyományos recept

Hozzávalók

1 kg finomliszt, 1 csomag (2,5 dkg.) élesztő, 2-2,5 bögre tej, 2 tojás + 1 tojás a kenéshez, 2 evőkanál cukor, 1 jó evőkanál zsír, só.

Elkészítése

Az élesztőt futtassuk fel 1 bögre cukros tejben. Öntsük az edénybe a szitált liszt közepébe, kicsit dolgozzuk át, majd öntsünk hozzá még egy bögre jó langyos tejet, tegyük hozzá a felvert tojást és a sót. Közepes állagú legyen a tészta, dolgozzuk jól ki, majd tegyük hozzá a langyos zsírt, és tovább gyúrjuk addig, míg az edény oldaláról és a kezünkről le nem válik a tészta.

Fotó: Őrségi Ízek Portája
Fotó: Őrségi Ízek Portája

Lisztezzük le, takarjuk be abrosszal, tegyünk rá annyi terítőt, hogy jó melegben legyen a tészta. Kb. 1 órát kelesztjük, majd öklömnyi cipókat formálunk belőle, kicsit átgyúrjuk, és még legalább 10 percig kelesztjük. Ujjunkat a cipó közepébe szúrjuk, és körkörösen nyújtjuk, majd szétvesszük, és hosszú rudat formálunk a tésztából. Megsodorjuk – ez is nagyban hozzájárul a szálas tésztához-, majd kettes fonatba fonjuk, és összezárjuk a kört.

Még legalább fél órát hagyjuk kelni, tojással megkenjük és sütjük. A kemencében, hőkkün (forró kövön) sült az igazi, de lehet tepsiben, a tűzhelyben is készíteni.

Fotó: Őrségi Ízek Portája
Fotó: Őrségi Ízek Portája

A Földművelésügyi Minisztérium által működtetett HÍR védjegy pályázat eredményeként 2010 óta – az idei díjazottakkal együtt – összesen 79 pályázó 154 terméke nyerte el a HÍR védjegyet. Az idén összesen 20 pályázó kapta meg a HÍR védjegy használati jogát.

Címfotó: Múltidéző Porta, Szalafő

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik