Otthon készült

Fánkok farsangja almával és túróval Göcsejben

Választék bőven van, és elkészítésük sem ördöngős.

A farsanghoz a karácsonyi ünnepkör után számos néphagyomány kapcsolódik. A bálok, a maszkos alakoskodás játékai és a felvonulások mellett fontos velejárója a nagy evés-ivás és mulatozás, és nincs ez másként Göcsejben sem. Bár a tájegység kincse a paraszai pörkölttorta, a farsangi időszakban nem hiányozhat a családok asztaláról az ilyenkor hagyományos fánk sem.

Fotó: Wikimedia Commons
Fotó: Wikimedia Commons

A göcsei Kávás község weboldalán írnak a tájegység fánkjainak farsangjáról, több receptet ismertetve az olvasóval. Segítségükkel meismerhetjük Göcsej farsangi fánkjainak különlegességeit.

BURGONYAFÁNK

Hozzávalók: 25 dkg liszt, 15 dkg burgonya, 4 dkg vaj, 4 tojássárgája, fél dl tej, 2 dkg élesztő, zsír a kisütéshez, 20 dkg darált sonka vagy 10 dkg reszelt sajt.

Elkészítése: összedolgozzuk a lisztet, a főtt, hámozott, áttört burgonyát, a vajat, a tojássárgáját, a fél dl tejet és az élesztőt, majd pihentetjük. Ha megkelt, fánkokat szaggatunk belőle, forró zsírban kisütjük. Darált sonkával vagy reszelt sajttal meghintve tálaljuk.

KUBIKOSFÁNK

Hozzávalók: 4 burgonya, 1 evőkanál zsír, 1 tojás, egy kevés só, egy késhegynyi szódabikarbóna, liszt.

Elkészítése: a hámozott, kockákra vágott burgonyát megfőzzük, levét leöntjük, a burgonyát összetörjük, majd elkeverjük a zsírral, szódabikarbónával, a tojással és a sóval. Annyi lisztet adunk hozzá, amennyit felvesz. A tésztát vékonyra nyújtjuk, négyzetekre vágjuk, és forró zsírban kisütjük.

TÚRÓFÁNK

Hozzávalók: 50 dkg friss tehéntúró, 25 dkg liszt, 2 tojás, 10 dkg porcukor, egy csipet só, egy késhegynyi szódabikarbóna, olaj a kisütéshez, fahéjas porcukor a hintéshez.

Elkészítése: a túrót áttörjük, hozzáadjuk a lisztet, és elmorzsoljuk vele. A tojássárgáját habosra keverjük a porcukorral, a sóval és a szódabikarbónával, hozzáadjuk az előbbi masszához, a tojásfehérjét felverjük, s ezt is a tésztához adjuk. A tésztát 1 cm vastagra nyújtjuk, kis fánkokat szaggatunk belőle, és forró, bő olajban roporósra sütjük. Fahéjas porcukorral adjuk asztalra.

ALMAFÁNK

Hozzávalók: 1 kg alma, 2 tojás, 1 csomag sütőpor, 2 evőkanál cukor, 35 dkg liszt, fahéj, zsír a kisütéshez.

Elkészítése: az almát meghámozzuk és megreszeljük. A levét gyengén kinyomkodjuk, ezután hozzáadjuk a tojásokat, a lisztben elkevert sütőport és a cukrot. A masszát összedolgozzuk, majd forró zsírba szaggatjuk evőkanállal. Pirosra sütjük, és fahéjas porcukorral meghintjük.

HÚSSAL TÖLTÖTT BURGONYAFÁNK

Hozzávalók: 1 kg burgonya, 20 dkg liszt, 2 tojás, só, darált füstölt hús vagy maradék sült hús, olaj.

Elkészítése: a burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, és még forrón áttörjük. Hozzáadjuk a lisztet, tojást, egy csipet sót, és sima tésztát gyúrunk. Szalvétával letakarjuk, és egy fél óráig pihentetjük. A gyúródeszkát meglisztezzük, a tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk, fánkszaggatóval kiszaggatjuk, az egyik fánkot megtöltjük hússal, a másikat ráborítjuk, s a szélét jól összenyomkodjuk, hogy szét ne váljon. Forró olajban kisütjük, és mártáshoz, párolt főzelékféléhez vagy salátához tálaljuk.

RÉGI IDŐK KEDVENCE, A MARCAFÁNK

Üss egy csuporba (például) két tojást. Bele egy kevés sót, cukrot. Verd össze jól. Önts hozzá egy meszely tejet, annyi lisztet, hogy palacsintasűrűségű legyen. Akkor tégy zsírt tepsibe egy ujjnyi vastagon, s ezt forrald fel. Mikor a legjobban forr, a tésztát kanalanként rakd belé, egy-egy kiskanállal egy helyre, és pirosra süsd meg.

Címfotó: kanizsatv.hu

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik