Otthon készült

5 nassolós tészta a hétköznapi estékre

Bármelyiket választjuk, nem tudunk betelni vele.

Gombócok, metéltek – mind olyan ételek, amelyekért rajong a család! Akadnak, akik nem bánnák, ha minden nap valamilyen fenséges édes tészta, vagy gombóc kerülne esti nassnak az asztalra. A ketkes.com segítségével most mutatunk néhányat.

Pozsonyi kocka

1/2 kg, 5-8 tojásos, kész nagy kockát lobogó, forró, sós vízben kifőzünk, leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, és a felét kivajazott tűzálló tálba rakjuk. Utána egy kis lábosban nem egészen 1 dl vizet felforralunk, beleteszünk 25 dkg őrölt mákot és két evőkanál mézet, citromhéjat reszelünk rá. A mézen kívül ízlés szerint cukrot is keverünk a masszába, és besűrűsítjük, majd kihűtjük. Ezután 2 tojássárgáját és 3 dkg vajat habosra keverünk, teszünk bele 1 dl tejfölt, ízlés szerint cukrot és a két tojás keményre vert habját, majd a felét a már lerakott tésztára öntjük, a másik felét a fennmaradt résszel keverjük össze. A lerakott tésztára terítjük a máktölteléket, majd ráborítjuk a maradék tésztát is. Sütőbe rakjuk, és mintegy fél óra hosszat sütjük.

Vaníliás metélt

1/2 kg kész széles metéltet (5-8 tojásosat) lobogó, forró, sós vízben kifőzünk, leszűrjük, majd hideg vízzel leöblítjük. Egy lábosban két egész tojást, 3 tetőzött kanál cukrot, egy csomag vaníliás cukrot és 5 dkg vajat habosra keverünk. Ebbe szedjük a kifőtt metéltet, és vagy a tűzhelyen, vagy a sütőben, kissé megpirítva, felmelegítjük.

Liptói metélt

A 1/2 kg kész, keskeny metéltet a szokott módon kifőzzük. 5 dkg olvasztott zsíron, lábosban, felmelegítjük, majd 25 dkg liptói túróval megszórjuk. Végül 5 dkg, kockákra metélt és üvegesre pirított füstölt szalonnát és a szalonna kiolvasztott zsírját hintjük rá.

Túrókrémes metélt

1/2 kg metéltet kifőzünk, leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, vajjal kikent tűzálló tálba rakjuk, és a túrókrémmel összekeverve, olvasztott vajjal meglocsolva, a sütőben rózsaszínűre sütjük. A krém készítése: 1/2 kg túrót szitán áttörünk, két tojássárgájával simára keverjük, teszünk bele 10 dkg porcukrot, egy csomag vaníliát, reszelt citromhéjat, és végül óvatosan beleforgatjuk a két tojás kemény habbá vert fehérjét is.

Daragombóc

1 l tejben 30 dkg búzadarát forralunk folytonos keverés mellett, egy pici sót és 8 dkg vajat is teszünk bele. Amikor sűrű, levesszük a tűzről, kihűtjük, és három egész tojással keverjük össze. A masszából vízbe mártott tenyérrel gombócokat formálunk, és lobogó, forró vízben kifőzzük. Forrón tálaljuk, fahéjas cukorral meghintve, és egy-egy evőkanál sárgabarackdzsemet, vagy más pikáns ízű lekvárt adunk hozzá. Tálalhatjuk málnaszörppel is.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik