Otthon készült

Lezárt edényben, lassú tűzön készül a békebeli sólet

A sólet készítésének régi hagyományai vannak hazánkban is, a magyar ízlés alakította ki olyanná, amilyennek szeretjük.

Nagy-, és dédszülszüleink étkezési szokásaiban az éghajlatnak és szezonnak megfelelő táplálkozási formáira talán még sokan emlékszünk. Rengeteg  kölest, babot, hajdinát, sárga és zöldborsót, lencsét ettek.

Ételtársítási szemléletünkben jó tudni, hogy a gabonafélék (pl. köles, hajdina, barnarizs ) és a hüvelyesek (pl. bab, borsó, lencse) együttes fogyasztásával, teljes értékű fehérjéhez jutunk.

A többi hüvelyeshez hasonlóan a fejtett tarkabab is kitűnő fehérjeforrás

Télen a szárazbabot különösen kedvelték, nem volt olyan hét, hogy legalább egyszer ne ettek volna. Jó eltarthatósága, laktató hatása különösen népszerűvé tette.  Húsfélék helyettesítője lehet az étrendben, mivel fehérjéi majdnem hogy egyenértékűek a hús vagy a tojás fehérjéivel. Magas A- és B1-vitamin, valamint szeléntartalma miatt fontos táplálék

Kutatások is igazolják, hogy a hüvelyesek rendszeres fogyasztása csökkenti a magas koleszterinszintet és a vérnyomást, valamint normalizálja a vércukorszintet is. is.  Ha egy héten három-négy alakommal fogyasztunk hüvelyeseket felváltva 22%-al csökken a szívbetegség kockázata.

Fotó: good housekeeping
Fotó: good housekeeping

Ha már babról és gabonaféléről esett szó, akkor készítsük el a sokak által kedvelt sóletet.

A sólet lényege tulajdonképpen az, hogy a babot nem főzik, hanem sütik. Lezárt edényben, lassú tűzön, sokáig.

Sólet, ahogyan elődeink készítették

De hát milyen is az a hagyományos, magyar arculatú sólet?

Elsősorban gyermekkori emlékeimre kell támaszkodnom, hiszen azóta sok minden megváltozott. A nagyanyám – mert ő főzött nálunk – úgy készítette, hogy a négyliteres ütött-kopott lábosban a beáztatott bab felére rárakott egy darab füstölt és egy darab nyers marhaszegyet, valamint a paprikás zsírban elkevert liszttel megtöltött jókora libanyakat, amelyet beborított a megmaradt babbal. Erre jött néhány nyers, lámpázott tojás, egy nagyméretű hagyma, néhány gerezd fokhagyma, majd két púpozott evőkanálnyi fagyott libazsír. Azután az egészet bőségesen felöntötte vízzel, rárakta a fedőt, melyet a tetején átvezetett dróttal szorosan a fazék füleihez kötözött, és a fazék karimáját kenyérbéllel betapasztotta. Pénteken késő délután így vittem el a pékhez, aki legelőször is a fazék sérthetetlenségét ólomplombával biztosította, majd odatolta a többi közé, a kenyér és sütemény illatától párolgó kemence mellé. Amikor a hajnali sütés befejeződött, a papucsos péksegédek hosszú lapátjukkal becsúsztatták a fazekakat a hűlő kemencébe, ott értek össze az ízek a déli sütésig.

( Forrás: http://dia.pool.pim.hu )

Hozzávalók

  • 40 dkg tarka szárazbab
  • 1/2 kg marhaszegy
  • 1 nagy libacomb ( helyettesíthető marhahússal)
  • 25 dkg füstölt csülök, -tarja, -comb
  • 3 púpozott kanál liszt
  • 1 nagy fej hagyma és 4-5 gerezd fokhagyma
  • 20 dkg gersli (árpa)
  • 6 db tojás (elhagyható)

Elkészítése

A babot főzés előtt 12-15 órával beáztatjuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, aprítjuk, és lassú tűzön  zsíron lábasban üvegesre pároljuk. Figyeljünk, hogy ne égjen meg! Meghintjük egy kanál liszttel, majd belehelyezzük a húst és a füstölt húst. Ezután ismét, és ismét egy kanál lisztet szórunk rá. 1-2 percnyi párolás után a megszűrt babot tesszük a lábasba, majd megszórjuk a harmadik kanál liszttel. Rövid ideig pároljuk: keverni nem szabad, csak a lábast rázhatjuk meg. Ezután belehelyezzük a gerslit és a zúzott fokhagymát, majd az egészet felengedjük vízzel, míg teljesen ellepi. Végül héjával együtt beleültetjük a jól megmosott nyers tojásokat. Vigyázzunk, hogy a tojások héja ne legyen repedt! Kevés sót tehetünk bele, de óvatosan, mert a füstölt hús is sós. Fedő alatt 3 órán át, lassú tűzön főzzük, majd 5 órán át, sütőben kis lángon folytatjuk.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik