Otthon készült

Jelentős pszichológiai hatása van, ha szeretteinknek sütünk

Sütni jó, van benne valami különleges és leírhatatlan. Kezdve a hozzávalók kipakolásával, bezárólag az utolsó simításokkal, sokkal többről szól annál, hogy megkóstoljuk az elkészült finomságot. És mint kiderült, a pszichológusok egyetértenek vele, hogy a sütés előnyei túlmutatnak az édesszájúak gasztronómiai kielégítésén – írja a The Huffington Post.

Csakúgy, mint a festés és a zenélés, a sütés is egy kreatív kifejezőeszköz, amely elengedhetetlen a stressz kezelésében, állítják a szakértők.

A szakirodalomban számtalanszor vonnak párhuzamot a kreativitás és az általános jó közérzet között. Feszültségcsökkentő hatással bír az emberekre, ha valamilyen módon ki tudják fejezni magukat

– mondta Donna Pincus, a Boston University pszichológiai és agyi tudományok docense.

Mint fogalmazott, a sütés egy ősrégi technika a szorongás leküzdésére és a boldogság maximalizálására.

A sütés rengeteg figyelmet igényel. Minden összetevőt le kell mérni, a tésztát ki kell gyúrni. Komoly eredményeket érhetünk el a stressz csökkentésében, ha az ízre és illatra összpontosítunk, amit éppen létrehozunk.

Akik depresszióval küzdenek, vigaszt találnak a sütésben, mert miközben a konyhai feladatra koncentrálnak, elterelik a szomorú gondolataikat. És a végén a munka gyümölcsét megoszthatják másokkal is.

A családnak illetve barátoknak való sütés lehet a kommunikáció egyfajta formája is. Ezért viszünk süteményt valakinek, aki a közelmúltban elveszítette a közeli hozzátartozóját.

Akik nehezen tudják szavakba önteni érzéseiket, így fejezik ki hálájukat, elismerésüket, szimpátiájukat

– magyarázta Susan Whitbourne, a University of Massachusetts professzora.

Az adakozás az önzetlenség egyik kifejezőeszköze, amely hozzájárul a jóléthez és egyaránt kelti azt az érzést, hogy tettünk valami jót a világon, ami talán növeli az értékünket az életben és a kapcsolatainkban.

Tehát immár hivatalos: a házilag készített túrós muffin sokkal többet tud annál, mint azt valaha gondoltuk.

(kiemelt kép: Thinkstock)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik