Otthon készült

Kapros nyári káposzta a Démon-tanyáról

A receptet olvasva biztosan nem marad ki a következő napok menüsorából.

A hűvös, téli napok egyik kedvenc étele a töltött káposzta, melybe savanyított káposzta kerül. Alighanem a nyár slágere lehet a húsgombócos, kapros káposzta, melyhez frissen termett káposztát használunk, és alapvetően más receptúra szerint készül, mint a hagyományos töltött káposzta.

Hozzávalók

Nagy fej idei káposzta, 1,5 kg darált lapocka, 1,5 -2 bögre rizs (ki mennyire szereti rizsesen), 2 tojás, 4 közepes fej vöröshagyma, fokhagyma gazdagon, 2 csokor kapor, tejföl, 2 evőkanál liszt, só, bors, majoranna.

Elkészítése

Először húsgombócokat készítünk. A darált húst sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, az összezúzott fokhagymát, a rizst, beleütjük a tojásokat, és a majorannát sem sajnáljuk! Jól összekeverjük, hagyjuk összeérni, majd jó fél óra múlva gombócokat formálunk belőle.

Olajon megfuttatjuk a maradék apróra vágott hagymát, rádobjuk az apróra vágott kaprot, majd a káposztát. Keverjük, sózzuk, borsozzuk, majd egy tálba visszavesszük a felét. A gombocók felét rátesszük a lábasban maradt káposztára, annak tetejére a korábban kiszedett káposztát helyezzük, végül a maradék gombócokat rakjuk rá. Ha maradt még egy kis káposzta és kapor, az mehet a tetejére. Ezt követően jó félig felöntjük vízzel, melybe tehetünk még ízlés szerint zúzott fokhagymát.

Addig főzzük, amíg a rizs megpuhul – de ne sokáig, hogy a káposzta ne legyen nagyon puha – és a végén a lisztes tejföllel behabarjuk.

A receptet köszönjük Rotter Zsófiának, a Démon-tanya háziasszonyának..

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik