Otthon készült

Elindult hódító útjára a cseresznyés hurka

Vaskor István
Vaskor István

A vidék újságírója. 2017. 06. 02. 09:26

A kuriózummal egyszerűen nem lehet betelni.
Korábban a témában:

Évekkel ezelőtt egy gasztronómiai fesztiválon Szomolya – a Déli-Bükk csodálatos faluja – híres fekete cseresznyéjével fűszerezte a májas hurkát Guczi István, a falu polgármestere. Az ínyencség olyan nagy sikert aratott, hogy gyakorlatilag napokon át készíthették volna a cseresznyés hurkát, az biztosan elfogyott volna.

Azóta jól meg kell gondolnunk, mikor és hol készítünk cseresznyés hurkát, mert nem tudnak betelni vele az emberek, és nem győznénk a sütését – mondta érdeklődésünkre a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei település polgármestere. – Egyébként bárki könnyen elkészítheti, de a lényeg a szomolyai fekete cseresznye.

Guczi István receptje egyszerű. A hagyományosan összedolgozott  hurkához – sertés máj, tüdő, szív, húsos tokaszalonna, bőrke, rizs, só, vöröshagyma, bors, majoránna, pirospaprika – kell hozzáadni a gyümölcsöt. A töltés után mehet az abáló lébe, utána pedig következhet a sütés.

Az arányok fontosak – említette Guczi István. – Ha otthoni készítésben gondolkodunk, akkor két kiló hurkához 60 deka kimagozott cseresznyét adunk. Finoman kell összekeverni, hogy a gyümölcs ne “pépesedjen”. Egészen különös ízvilágot kapunk, amit mindenki kedvelni fog.

Aki nem vállalkozik az otthoni hurka készítésre, az június második hét végéjén a szomolyai cseresznyefesztiválon biztosan kóstolhat belőle.

Nagykanizsa, 2008. január 14.
Készül a kóstoló. A nagykanizsai társasházakban egyre többen készítenek házi disznótorost. Erdõs Sándor és felesége 25 kg húsból egy régi recept alapján tölti a kolbászt, amelynek kilója így, a hozzávalókkal és a füstöléssel együtt, alig kerül 700 forintnál többe, és a minõsége is garantált.
MTI Fotó: Varga György
Toros disznóságok a böllér reggelijétől a velőlevesig
Néhány recept, amiért érdemes beleszippantani a vidéki disznótor hangulatába.
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.