Otthon készült

Mentsük el a nyár ízeit télre! Így készül a finom, rostos gyümölcslé

Ha valódi gyümölcslére vágyunk, ami valóban 100 százalék gyümölcsöt tartalmaz, akkor vegyük fel a kötényünket és lássunk neki. Készítsük el otthon!

Valljuk meg, hogy 100 és 100 százalékos gyümölcslé között elég nagy lehet a különbség. Nem véletlen, hogy a bioboltok polcain lévő gyümölcslevekért többszörösét is elkérik, mint az szupermarketekben. A különbség egyrészt abból adódik, hogy a drágább italok biogyümölcsökből készülnek, nem utolsó sorban pedig hígítatlanok.A legtöbb esetben viszont visszahígított leveket vásárolunk. Azért száz százalékosak, mert gyártóik ugyanannyi vizet pótolnak vissza a sűrítményekhez, mint amennyit korábban elvontak belőlük. Érdemes tehát nekilátni, és otthon elkészíteni saját 100 százalékos gyümölcsleveinket.

Két módon is elkészíthetjük, az egyik a meleg, a másik a hideg változat. Talán a legnehezebb az, hogy eldöntsük, melyik mellett tesszük le a voksunkat. Míg a meleg változat esetén a hő hatására csökkenhet a gyümölcsök vitamintartalma, addig a hideg változatnál kénytelenek vagyunk tartósítószert használni. Bármelyik módot is választjuk, minkét esetben érett, egészséges gyümölcsöt válasszunk.

Meleg változat

  1. Az üvegek sterilizálása. Mint minden befőzésnél, itt is fontos, hogy az üvegeket alaposan mossuk át meleg vízzel. Ha biztosra szeretnénk menni, akkor egy nagy fazékban főzzük ki! A kupakokon nem érdemes spórolni, a legbiztosabb, ha minden évben újat veszünk. Ellenkező esetben ezeket is sterilizáljuk.
  2. Miután átválogattuk a gyümölcsöket, 2-3- szor mossuk át (a málnát, szedret nem szükséges ).
  3. A nagyobb darabokat szeleteljük, és tegyük egy fazékba.
  4. Egy kevés vízzel, kilónként 1 dl-el kezdjük el főzni. Forrástól számított 5-10 perc után zárjuk le, hiszen ennyi idő alatt megpuhul annyira a gyümölcs, hogy könnyen dolgozhatunk vele.
  5. Várjuk meg, míg egy kicsit lehűl, és kezdjük el turmixolni. Ha valaki szűrt levet szeretne, akkor szűrőn vagy harisnyán paszírozza át a sűrítményt.
  6. Az elkészült gyümölcslevet kóstoljuk meg, és szükség esetén ízlés szerint tehetünk bele cukrot és vizet. Ha a valódi gyümölcs ízét szeretnénk érezni, kár elcukrozni.
  7. Újra felmelegítjük, tegyünk hozzá kilónként 1 kávéskanál citromsavat, és forrást követően töltsük az üvegekbe.
  8. Ha alaposan fertőtlenítettük az üvegeket és a kupakot, nem feltétlen szükséges a celofánozni és tartósítószert hozzáadni. A biztos siker érdekében viszont érdemes az üveg tetejére celofánt tenni, arra egy csipetnyi tartósítót, majd újra celofánt, végül jöhet a kupak. Fontos, hogy jól csavarjuk rá, hogy légmentes legyen.
  9. Dunsztba tesszük, és hagyjuk egészen addig, míg ki nem hűl.
  10. Hűvös helyen tároljuk.

Hideg változat

Az üvegek sterilizálása itt is nagyon fontos. Miután ennél a változatnál kimarad a hőkezelés, így mindenképp szükséges tartósítót tenni a gyümölcsléhez. Ha a gyümölcsöt megmostuk, daraboltuk és mixeltük, ízesítettük és kevés vízzel hígítottuk, tegyünk hozzá nátrium benzoátot vagy szalicilt ( újra vásárolható a mezőgazdasági üzletekben). Töltsük üvegekbe, tegyük rá a kupakot, és mehet a kamrába vagy a spajzba.

Végezetül jó, ha ezt is tudjuk:

Nektárnak nevezzük azokat a gyümölcsleveket, amelyek gyümölcstartalma 25-99 százalék között van, de általában, gyümölcsfajtától függetlenül, 25-60 százalék közötti gyümölcstartalommal kerülnek forgalomba.

A juice 100 százalékos gyümölcslé. Nem tartalmaz édesítőt, állományjavítót és  mesterséges színező anyagokat.

Így készül sokak slágeritala, a sült tea
Mennyei finomság, ami valód slágerital télen-nyáron! Természetesen.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik