Otthon készült

Vasárnapi ötlisztes kenyér élesztő nélkül

A tetejét ne felejtsük el megszórni magokkal.

Hogy miért éppen vasárnapi kenyér? Talán azért, mert ezen a napon több idő jut a sütögetésre. Ezt a receptet érdemes kipróbálni.

Hozzávalók

Összesen 500 g 5 féle liszt (graham, kukorica, lenmag, rozs, tönkölybúza – lehetőleg mindegyikből teljes kiőrlésű), 1-1 csapott kanál só és cukor, 1 kiskanál szódabikarbóna, 2 pohár joghurt, kefir, vagy 1 pohár tejföl és 1 pohár tej , 2 dl meleg víz (ugyanazzal a pohárral egy). Búzacsírát és őrölt vörösszőlő-magot is keverhetünk bele.

Fotó: Börcsök Sándor

Elkészítése

A sütőt gyújtsd be, legyen 200 fokos. A liszteket és a sót, cukrot, szódabikarbónát tálba szórjuk, beleöntjük a joghurtot vagy kefirt, vagy tejföl-tej keverékét, meg a meleg víz felét – ha kell a krémes állaghoz, akkor a végén a másik felét is.

Fakanállal vagy kézzel lágy tésztát keverünk (nem kell dagasztani, és nyugodtan lehet ragacsos), hagyjuk fél órán át állni, majd kivajazott, belisztezett jénaiba borítjuk, de tehetjük sütőpapírral bélelt sütőformába.

Fotó: Börcsök Sándor

Mókázzunk vele kicsit! Vizes kézzel a tetejét simogassuk el, vagdossuk be csíkosra vizes éles késsel, szórjuk meg szezámmaggal, lenmaggal, ahogy tetszik. Körülbelül félórányit hagyjuk sülni. Ne vegyük ki rögtön az edényből, csak takarjuk le tiszta konyharuhával 30 percre. Utána már könnyen kijön…

Jó étvágyat hozzá!

Az eredeti recept IDE KATTINTVA található. Köszönet érte Börcsök Sándornak.

Kiemelt kép: Börcsök Sándor

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik