Otthon készült

Fedezzük fel újra a tejsavót, mutatjuk mihez használhatjuk

Sokan nem tudják, de a tejsavó egy roppant értékes és széleskörűen felhasználható ajándéka a természetnek.

Ma már tudatos vásárlóként és az egészséges életmód élharcosaként tucatjával visszük haza a különböző joghurtos készítményeket, mert az egészségnél nincs is fontosabb. Közben elfeledjük elődeink által használt és jól bevált aludt tejet vagy éppen a tejsavót, ami nem csupán egy gyógyhatású ital,  de sütés-főzéskor is nagyszerűen felhasználható.

Így étkeztünk régen, avagy amikor még aludttejet ettünk joghurt helyett
Régi idők bölcsessége avagy így étkeztünk régen.

A tejsavó a túró- és sajtgyártás mellékterméke, pedig inkább hívhatnánk a természet ajándékának, hiszen a tej legértékesebb része. Az enyhén sárgás színű, áttetsző folyadék,amit a sajt lecsöpögtetése során nyerünk, maga a tejsavó, és ezzel találkozunk akkor  is, ha aludttejet vagy túrót készítünk. Tejsavót gyorsan is készíthetünk, csupán a forrásban lévő tejhez kell egy kevés citromot, ecetet csöpögtetni. Jó, ha tudjuk, hogy ennek előállítására az ESL vagy UHT tejek alkalmatlanok, csak nyers tejből vagy kíméletesen pasztörizált tejből állítható elő.

Mit érdemes tudni a tejsavóról?

  • A tejsavó a tej ásványianyag tartalmának 80%-t tartalmazza (Ca, Fe, Mg, P, K, Na, Zn, Cu, Mn, Se).
  • Vitamintartalma: A-, C-, B1-, B2-, B6-, B12-vitamin.
  • A legmagasabb tápértékű fehérjeforrás.
  • A tejsavó tejcukor (laktóz) és fehérje aránya nagy hasonlóságot mutat az anyatejéhez.
  • Támogatja a máj és az emésztőrendszer működését.
  • Segíti a bél perisztaltikus mozgását, hozzájárul a bélflóra egyensúlyának kialakulásához, ezáltal a bélpanaszok csökkenéséhez, a jó közérzethez.
  • Értékes esszenciális és nem esszenciális aminosavakat tartalmaz, ami az izmok fejlődéshez elengedhetetlen.
  • Allergiák és immungyengeség esetén is segítséget jelenthet.
  • Ér-, csont-, idegrendszeri megbetegedések esetén is hatékony megelőző, vagy gyógyulást elősegítő szerep tölthet be.
  • Ízületi betegségek és gyulladások esetén hasznos.
  • Bőrproblémákra, bőr szépítésére  is alkalmazható.
  • Diéta alatt is kiváló, segíti meggátolni az alacsony szénhidrát és kalória-bevitel mellett az izom lebontását.
  • Tejcukorra érzékenyek nem fogyaszthatják.

A tejsavót vétek kiönteni, és ezt nagyszüleink is jól tudták, sütöttek, főztek vele. Ínséges időszakban, élelmiszerhiány idején sok embert a tejsavó fogyasztása védett meg a különböző betegségektől. A keleti népek mai is előszeretettel használják, nem feledve tucatnyi áldásos hatását.

Fotó:ppjoghurt.hu

Mihez használjuk?

A leghatásosabb, ha a nyers savóitalt isszuk meg, de turmixolhatjuk kedvenc gyümölcseinkkel, de kevés lekvárral vagy szörppel, mézzel, vaníliával ízesítve kiváló üdítőitalt kapunk.

Készíthetünk tejsavóból édesítőszert is. A cukorral kis lángon, hosszú ideig addig főzzük, míg méz sűrűségű lesz. Ugyanúgy használhatjuk, mint a mézet. Főzelékek habarásához is bátran használhatjuk, de ízesítés előtt kóstoljuk meg, mert a tejsavónak magában is van már egy kicsit savanykás íze.

Rizst, gabonaféléket is főzhetünk víz helyett tejsavóban. Arra kell figyelni, hogy savóból kb. negyedével többet adjunk az ételhez, mintha vízzel készítenénk.

Kelt tésztákhoz, kenyérsütéshez szinte érdemes kipróbálni. Akár a teljes folyadékmennyiséget kiválthatjuk savóval, az íze sokkal finomabb lesz, a tészta sokkal lágyabb, levegősebb, és sokkal hosszabb ideig eltartható.

Ha édes kelt tésztát (fánk, bukta, de lángoshoz is jó) készítünk, akkor is érdemes 2-3 evőkanállal hozzáadni, hogy a tészta még könnyedebb, lágyabb legyen. Leveles vajastészta készítésekor is, ha ecet helyett használjuk, bársonyosabb ízt, könnyedebb állagot kapunk.

Krémek készítéséhez is kiváló, 1/4 arányban a vizet vagy tejet kiegészítve.

Miután a tejsavó gyorsan romlik, 1-2 napon belül fel kell használni, vagy lefagyasztani, így szüksége estén bármikor fogyaszthatjuk.

Forrás: ki mint vet és zöld tej

Címlapfotó:pixabay.com

Nagyszüleink még tudták, mára viszont kiveszőben a praktikus megoldások
10 alapvető tudás, amit újra meg kell tanulnunk.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik