Otthon készült

Használjuk okosan a bazsalikomot! 12+1 jó ötletet mutatunk

Régen még mágikus praktikákhoz is használták a bazsalikomot, csak bal kézzel lehetett leszedni, eszköz használata nélkül, a növő hold éjszakáján. Ma újra reneszánszát éli ez a csodás gyógynövény.

Úgy tűnik, hogy a különböző országok hagyományai egymástól nagyon eltérő jellemzőket tulajdonítanak a bazsalikomnak, abban azonban mind megegyeznek, hogy a bazsalikomnak mágikus tulajdonságai vannak, és hogy nagy becsben kell tartani ezt a növényt.

A régi időkben a bazsalikomról azt tartották, hogy képes elűzni a gonosz szellemeket: a házban a padlóra szórtak belőle, vagy néhány levelét a vízbe dobták és tisztító fürdőt vettek vele. Ezen kívül a család, a barátság és a szerelem szempontjából is hatásosnak tartották.

12+1 bazsalikomos ötlet

1. Pestohoz

Az egyik legismertebb édes bazsalikom alapú recept, a pesto, ami alapvetően a tészták ízesítője. Ez a recept friss aromás bazsalikom, nyers fokhagyma parmezán, fenyőmag és extra szűz olívaolaj tökéletes kombinációja. A tésztát (spagetti, penne, trofiette, bavette) gnocchit sós vízben kifőzzük, leszűrjük, majd egy tálban vagy serpenyőben összekeverjük a pestóval és már tálalhatjuk is.

Fotó: good-food.com

2. Kenyerek és pácok készítéséhez

A hihetetlenül sokoldalú gyógynövény pácként is használható. A citromlé és a méz tökéletesen kiegészíti a bazsalikomos ízvilágot, amit fokhagymával is kiegészítve csirke vagy tofu pácolásához használhatunk.

3. Ecetekhez és olajokhoz

A bazsalikom ízét ecettel vagy olajos infúzióval is megőrzi, és igen egyszerű módja a bazsalikom leveleinek a tárolásának. Az elkészült olajat, ecetet használhatjuk salátaöntethez, zöldségek ízesítéséhez, mártásokhoz,  vagy egyszerűen csak egy szelet pirítóshoz.

4. Ízesített vajhoz

Vajhoz keverve ízesíthetünk vele grillezett húsokat, tésztákat, burgonyát vagy kenyeret.

Garantált siker a házilag készített fűszervaj
A recept tulajdonképpen bármilyen gyógy- és fűszernövényre alkalmazható, a lényeg, hogy mindig 2 az 1 arányban legyenek a vajjal.

5. Bazsalikomos só

Egyszerű módja a bazsalikom felhasználásnak a kétkomponensű recept, aminek elkészítése is csupán néhány percet vesz igénybe, ráadásul ezt követően mindig kéznél lehet.

6. Mártásokhoz és levesekhez

Az olasz konyha egyik leginkább klasszikus párosítása a paradicsom és a bazsalikom, amit egyszerűen nem lehet elrontani. Télen-nyáron, hidegben és melegben mindig jó párosítás.

7. Salátákra és szendvicsekbe

Elég csak a Caesar salátára vagy a feta sajtra gondolni, bazsalikom nélkül biztos, hogy hiányérzetünk lesz. Az ínyenceknek pedig különösen jó szívvel ajánljuk epersalátához is.

Fotó: serious-eats.com

9. Desszertekhez

A bazsalikom karakteres íze nem csak a sós ételekhez illik, hanem sok desszerttel is meglepően jól működik!  Keverjünk össze dinnyegolyókat, epret és áfonyát citromlével, valamint apróra vágott bazsalikomlevelekkel. Kiindulásként elég egy vagy két levél, de a karakteresebb bazsalikomízhez használhatunk többet is. A gyümölcsös sorbet is remek bazsalikommal. Először is vegyünk 7,5 dl-t a kedvenc gyümölcslevünkből. Tegyünk hozzá 10 dkg cukrot, 6-8 friss bazsalikomlevelet, 2,5 dl vizet és egy citrom frissen facsart levét. Alaposan turmixoljuk össze, és fagyasszuk legalább egy órán át. Ezután töltsük fagylaltgépbe.

10. Italokhoz

Adjunk egy kis spirituszt koktéljainknak. A bazsalikom jól illik ginnel és a tonikkal,  vodka-szódával, vagy akár a mojitohoz is. Harmonikus ízvilágot alkothatunk eper, szeder, citrom, paradicsom, uborka darabokkal. Trópusi érzéssel tölt el az ananász bazsalikomos tea, a bazsalikomos görögdinnye, míg a smoothie szerelmesei értékelni fogják a banán és a bazsalikom párost. De sima limonádéval is kitűnő.

11. Általános főzéshez

A bazsalikom konyha felhasználása itt még nem ért véget, a sokoldalú növénnyel megbolondíthatjuk egyszerű ételeinket is, a krumplitól a rántottán át egészen a currys csirkéig.

12. Rovarcsípésekhez

A rovarcsípésekkel vagy a méhcsípésekkel járó fájdalom és viszketés enyhítésében jó eredményeket érhetünk el. Dörzsöljük át alaposan friss növénnyel az érintett területet.

12+1. Illatosításhoz

A bazsalikom olaj ideális baktériumok és penészgombák otthoni fertőtlenítéséhez. Adjunk 15-20 csepp bazsalikom illóolajat egy csésze szódabikarbónához, keverjük össze és ezzel tisztítsuk át a problémás helyeket, helyiségeket.

Fotó: serious-eats.com

A bazsalikom gyógyhatása

  • Az  arthritisben szenvedő betegek duzzanatát csökkenti
  • Relaxáló hatású – A szorongás enyhítésére kiváló megoldás lehet, ha bazsalikom leveleket vagy olajat teszünk a fürdővízhez. Mindezt kiegészíthetjük 1-2 csésze  Epsom sóval.
  • Antiszeptikus tulajdonságai révén pattanások, bőrfertőzések kezeléséhez is ajánlható.
  • Megszünteti a gyomorgörcsöket (1-2 ág friss bazsalikomot tegyünk egy csésze forró vízbe, cukorral és citrommal fogyaszthatjuk, étkezések között 2-3 alkalommal)
  • Csökkenti az álmatlanságot, a fáradtságot – a szellemi fáradtságérzetet is (elég, ha néhány cseppet zsebkendőre cseppentünk az olajából és belélegezzük a gőzét)
  • A népi gyógyászat szerint a hajhullást is megállítja (tizenöt perce egy maréknyi friss levelet teszünk meleg vízbe, utána kicsavarjuk és a vízzel bedörzsöljük a hajas fejbőrt).
  • Mivel a bazsalikom izomlazító hatású és fájdalomcsillapító tulajdonságokkal rendelkezik, így hatékony fejfájásra is. 3 csésze vizet forraljunk fel, vegyük le a tűzről, adjunk egy evőkanál szárított bazsalikomot, vagy egy maréknyi frisset. 1-2 perc után tegyük hőálló tálba és mélyen lélegezzük be gőzét, legalább 5-10 percig. Alternatív megoldásként természetes illóolajat is csepegtethetünk a forró vízbe.
  • Szabályozza a vércukrot, de jó tudni, hogy csak a bazsalikom ázsiai fajtája, a szent bazsalikom segíthet ezen probléma megoldásában. Az általunk használt bazsalikom erre a célra nem megfelelő.
Ezekben a szirupokban nincs színező, egyszerű trükkel mi is elkészíthetjük
Egy szuper eljárás, amivel természetes színekben pompázhatnak szirupjaink.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik