Otthon készült

300 kilós lesz idén a Kárpát-medence kenyere

Sokszínű Vidék
Sokszínű Vidék

2017. 08. 18. 09:07

Közép-Európa legnagyobb székely kemencéjében, Szolnokon sütik ki.
Korábban a témában:

A Kárpát-medence kenyereként egy 300 kilogrammos cipót sütnek Szent István napjára Szolnokon, majd augusztus 20-i felszentelése után szétosztják az ünneplők között – közölte a főszervező Szolnok Televízió Zrt. az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a kenyeret a sepsiszentgyörgyi Diószegi László mesterpék vezetésével Beregszász, Komárom, Zenta, a lengyelországi Tarnów és a magyarországi Lipót pékmesterei a szolnoki ruhaipari szakközépiskola péktanulóinak közreműködésével dagasztják, gyúrják egybe augusztus 19-én a Szolnoki Művésztelepen, ahol négy évvel ezelőtt épült meg Közép-Európa legnagyobb székely kemencéje.

A cipó készítéséhez alföldi lisztet, beregszászi vizet, zentai kovászt, komáromi burgonyát és parajdi sót használnak. Az alapanyagokat küldő településekre Szolnokon készült 50 kilós kenyeret szállítanak majd. Idén újdonságként Nagybányára, Szolnok testvérvárosába is küldenek egy 10 kilós cipót az ottani Szent István-napi ünnepségre. Augusztus 20-án, vasárnap délelőtt ünnepélyes keretek között veszik ki a kemencéből a 300 kilós Kárpát-medence kenyerét.

Szolnok, 2014. augusztus 20.
A helyi Tisza táncegyüttes tagjai viszik egy autóhoz a Kárpát-medence két kenyerébõl a másodikat a szolnoki mûvésztelepen 2014. augusztus 20-án. A határon túli településekkel együttmûködve Szent István napjára elkészült második pityókás kenyeret a Kolozsvári Magyar Napokra viszik.
MTI Fotó: Bugány János
Fotó : MTI

Szolnok város és a Szolnok Televízió 2011-ben indította útjára hagyományteremtő céllal a Nemzet kenyere – 2013-tól a Kárpát-medence kenyere – címet viselő, Szent István király napján megrendezendő programját. Ennek központi eseménye a határokon átívelő összefogással készülő, rekordméretű kenyér megsütése és megszentelése.

Kiemelt kép: kormany.hu/Földházi László

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Szentendre, 2017. szeptember 26.
Symba, a hétéves belga juhász gazdájával gyakorol Szentendrén, a Pap-szigeten 2017. szeptember 26-án. Symbát a világ 5 legjobb mentõkutyája között tartják számon, és Magyarországon õ az egyetlen, aki mind a két szakterületen, romok között és erdõs terepen is megtalálja az eltûnt személyeket, teljesíti a mestervizsga követelményeit.
MTI Fotó: Cseke Csilla
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.