Otthon készült

Paprikalekvár: mennyei finomság a spájzban

Egy igazi ínyencség, ami könnyen elkészíthető, mégis kuriózumnak számít.

A paprikalekvárt fogyaszthatjuk kecskesajttal, gyógynövényekkel, sőt pékárukkal is.

Ha valaki nem kedveli a csípős, chili-világot, akkor sem kell lemondania a paprika különleges ízvilágáról. A házi paprikacsemege a család kedvence lehet.

Jó hír, hogy nem sok időt vesz igénybe az elkészítése. Mindenesetre jó, ha minél hamarabb nekilátunk, mielőtt a paprikaszezon véget nem ér. Nem feltétlenül kell pirospaprikát használnunk, ám a dzsem sokkal ínycsiklandozóbb, ha vörös színben pompázik. Nincs más dolgunk tehát, mint elmenni a piacra, s megvásárolni néhány darab egészséges paprikát, vagy szerencsésebb esetben kimenni a konyhakertbe és betakarítani az ott lelhető zöldséget.

Fotó: pixabay.com

Hozzávalók

  • 12-15 nagy darab, kibordázott és kimagozott paprika
  • 2 csésze almabor vagy almaecet
  • 3 csésze cukor
  • 2 evőkanál só

Elkészítése

Turmixgépben dolgozzuk át a paprikát, majd tegyük egy edénybe. Sózzuk be, s hagyjuk állni néhány óráig, majd ha kész, akkor csöpögtessük le. Ezt követően adjuk hozzá a cukrot és az ecetet és főzzük addig, amíg dzsemállaga nem lesz – ez körülbelül 40-60 percet jelent. Miután kész, a sterilizált üvegekbe tölthetjük a lekvárt. Fontos, hogy az üvegek jól el legyenek mosva, hisz egy alaposan áttisztított tárolóban – persze minimális tartósító felhasználásával – akár egy évig is eláll a dzsem. Ha nem tartósítjuk, mert gyorsfogyasztásra készítettük, akkor két hétig nyugodtan tárolhatjuk a hűtőben, ez idő alatt semmi baja nem történik.

Címlapfotó: pixabay.com

Íme a nagyi tartósítószer nélküli, tökéletes savanyítólé receptje
Milliónyi savanyítási tippet és tartósítási technikát találunk a világhálón, a mostaniból azonban csak ez az egy van.
Olvasói sztorik