Otthon készült

Vályogból készült az év kutyaólja

Ami mellesleg macskáknak is menedéket nyújt.

A halásztelki Jancsó Miklós szerényen, de büszkén posztolta a Facebookon idei remekét, a kutyáknak és macskáknak helyet adó ólat. Ahogy fogalmazott: az új építészeti stílus neve VAU-HAUS.

Még le akartam meszelni, de inkább megörökítettem, mielőtt még kiderülne, hogy mégsem bírja olyan jól az esőt ez a vályogból készült kutya- és macskaól, mint ahogyan szeretném – írta bejegyzésében a fiatalember.

Miklós tréfásan megjegyezte, hogy a különböző építési technikákat az állatokon lehet kipróbálni, mielőtt esetleg magunknak építenék zöldtetős vályogházat… A cicák már birtokba vették, következik a kutyusok beszoktatása.

A Sokszínű vidék érdeklődésére a fiatalember elmondta:

Egyszerű faváz tartja a szénával készült vályogot a helyén. Drótot feszítettem a függőleges botok közé, amire épült a fala, a födémeket a vízszintes fákra fektetett nád tartja. A tető kisebb négyszögletes panelekből tevődik össze, fa és kevés agyag tartja lentről, aztán a jön rá a nád, a fólia. Utóbbit körbeagyagoztam, a fólia tetején vakolóháló és némi nád tartja a termőföldet a lejtős felületen, hogy le ne csússzon.

A „mestertől” megtudtuk: a tető széle többször is leomlott az esőtől, ezért cementréteggel lefedte, a peremet pedig cementbe mártott elhasznált pólókkal erősítette meg, hogy ne mossa le a víz.

Az egész munka másfél hónapot és mintegy 2,5 tonna – a leendő pince helyéről – kiásott és megtaposott agyagot vett igénybe. A többi alapanyag nem volt számottevő.

Hamarosan téliesítem a belsejét, és kiderül: népszerű lesz-e az állatok körében a hideg időkben – mondta Miklós.

Mivel semmihez sem hasonlít igazán, költői szabadságára hagyatkozva a fiatalember úgy döntött, hogy az építmény dizájnját VAU-HAUS stílusnak nevezi el.

Szerintünk pedig az év ólja lehetne, ha lenne ilyen verseny.

Fotók: Facebook/Jancsó Miklós

Ez is érdekelhet:

Mesés otthon lett a megviselt herendi vályogházból
Provence hangulata sugárzik a porta minden szegletéből.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik