Otthon készült

Mikor egy fakéregben is meglátjuk a lehetőséget, az már több, mint jó

Meglátni valamit és megálmodni belőle valami mást, azt kreatív alkotásnak hívják. Mutatunk erre egy fantasztikus példát.

Aki eddig még nem kapott ihletet egy tündéri manóház készítéséhez, az Lunk Eszter csodaszép dekorációját látva biztos, hogy kedvet kap.

Eszter a manóházhoz szükséges anyagokat, kiegészítőket néhány apróságot leszámítva, az otthonában fellelhető darabokból készítette. Ettől talán még bájosabb a történet.

Az ihlet akkor ragadott meg, mikor a téli tűzifánk egyik hasábjáról egyben levált a kéreg. Azonnal tudtam, hogy ebből készítenem kell valamit!

  • Az ajtót, a padot, a kis asztalt, az ablakot valamint az erkélyt leselejtezett bambusz alátétekből, hurkapálcából és fogpiszkálóból készítettem.
  • Az ajtók tokját és a kis almás kosarat kötözőzsinegből fontam.
  • Az erkélyajtó és az ablakon a függöny kukoricacsuhéból van, a természetes hatás kedvéért. Ebbe az ajtóba egy fa sziluettet is fúrtam, ami felsejlik a csuhé borításon ha felkapcsoljuk az égősort.
  • A tető alapját újságpapírból formáztam meg, majd tobozpikkelyekkel fedtem le, alulról pedig a gombaház hatás végett sütőpapírból kivágott lemezekkel borítottam.
  • A kéményt apró kavicsokkal raktam ki, belülről pedig alufóliával béleltem, hogy ne legyen gyúlékony, így ide füstölő is rakható.

Eszter az elkészítés részleteit a “Kézzel készített karácsony” oldalán osztotta meg. 

 A fahasábról leesett kérget benedvesítettem, így formálható lett és összehajlítottam úgy, hogy a két széle összeérjen. 4-4 lyukat fúrtam a két oldalra, és kötözőmadzaggal összefűztem, hogy ne nyíljon szét mikor kiszárad. Ezután bemartam a két ajtó helyét, de nem vágtam ki teljesen, csak annyi helyet alakítottam ki, hogy a nádpálcák belesimuljanak.

Az erkélyajtóra a mintát is ekkor fúrtam bele, és kivágtam az ablak helyét is. A bejárati ajtóra kimértem, kivágtam és beragasztottam a nádpálcákat, fonatot csináltam a kötözőmadzagból, és felragasztottam azt is köré. Az erkélyajtóra kimértem kivágtam és felragasztottam a csuhéborítást majd e köré is fonatot raktam. Az erkély padlóját is nádpálcákból ragasztottam össze, a korlát pedig hurkapálcikákból van. Az ablakon a párkány is nádpálcákból van, a zsalugátereket fogpiszkálókból ragasztottam össze, majd ráragasztottam őket a zsanérokra (a zsanér másik felét a nádpálca mögé ragasztottam be), így nyitható-csukható.

Belülről ide is csuhét tettem függönynek. Az egész törzs tetejére 1 cm-rel kilógó átlátszó műanyag hengert ragasztottam, majd az újságpapírból megformált és lefestett tetőalapot erre ragasztottam rá, így a gombalemezek mögül is világít a ledsor.

Ezután következtek a lemezek. 7-8 cm széles sütőpapír csíkokat vágtam ki, majd harmonikába hajtogattam őket, és ívesre vágtam őket. Az egyik végét a tetőalap szélére, a másikat pedig a kéreg tetejére ragasztottam pisztollyal.

Mikor körbeértem kartonból kimértem, kivágtam és összeragasztottam a kéményt, lefestettem és kibéleltem alufóliával, hogy ne gyulladjon meg a füstölőtől, ezután kavicsokkal raktam ki amit egyenként ragasztgattam fel. Ezután egy használaton kívüli körömcsipesszel lecsipkedtem 10-12 toboz pikkelyeit, és felragasztottam mintha cserepek lennének. A mini csengőt utoljára tettem fel mert törékeny, egy pici makk sapkájába ragasztottam egy láncszemet, arra tettem fel a mini csengőt, így tud mozogni és csilingelni.

Íme a kész alkotás. Gratulálunk!

Csodás alkotások születnek az ország egyetlen papírfonójában, Nagyrábén
Kézműves termékeikre igen nagy az érdeklődés. Nem véletlen!
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik