Otthon készült

A hűvös esték királynője: boros sziruppal kényeztetett ánizsos körte

Ha a legfinomabb körte találkozik a minőségi borral, csakis jó főhet ki belőle.

 

Az ősz nem csak az alma ideje, de a körtéé is. Sok őszi és téli fajta közül választhatunk, olyanok mint a Bosc kobak, Packham’s Triumph, Conference ( nagyon édes vajkörte, friss fogyasztásra és feldolgozásra egyaránt alkalmas, optimális időben szedve akár 6 hónapig tárolható ) és a Hardenpont téli vajkörte ( enyhén zsíros tapintás jellemzi; húsa fehér, olvadó, igen bőlevű, íze fűszeres aromájú).

A nyáron termő körtefajtákat frissen érdemes fogyasztani (pl. Vilmos, Clapp), hosszabb tárolásra az őszi és a téli fajták alkalmasak, fajtától függően akár több hónapig is eltarthatók.

 

Kompótot készíthetünk mind a négy fenti körtefajtából, vegyük a Horváth Ilona féle alap befőtt receptjét, azzal nem lőhetünk mellé:

Nem egészen érett körtét cifrázókéssel meghámozunk, negyedekbe vagy hat részbe vágjuk, szárától, magházától megtisztítjuk. Egy liter vízre 30 dkg cukrot számítva, egy citrom levével ízesítve oldatot készítünk, és a forró szirupban a körtéket pár percig főzzük (egyszerre csak keveset). Meleg üvegekben úgy helyezzük el, hogy minél több elférjen bennük. A szirupot forrón ráöntjük a körtére, azonnal lekötjük és főzőládába vagy párnák közé helyezzük, másnapig ott tartjuk.

Posch körte csillagánizzsal

  • 2 csésze száraz vörösbor
  • 6 csésze víz
  • 1 csésze cukor
  • 2db csillagánizs
  • 1 db fahéjrúd
  • 1/2 citrom héja
  • 6 db  hámozott Bosc körte


1. Keverjük össze a bort a bort, a cukrot, a csillagánizst, a fahéjat és a cukrot 6 csésze vízzel egy fazékban. Kezdjük el melegíteni, egészen addig, míg a cukor felolvad.

2. Adjuk hozzá a félbevágott, magozott körtét, és lassú tűzön főzzük 20-30 percig, míg megpuhul.

3. Töltsük át egy tálba és hagyjuk kihűlni.

4. A tálalás előtt szűrjük le a levet és főzzük közepes lángon 30 percig, míg szirupos állagú nem lesz. Végül öntsük vele nyakon a körtét.

Címlapfotó: Armando-Rafael

Igazi boldogságbomba a vörösboros forró csoki
Ha egyszer megkóstolod, egész télen rá sem akarsz majd nézni a teára.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik