Otthon készült

Szezámmagos falatkák egy tányér forró gulyás mellé

Természetesen a megszokott kenyér helyett.

Régi korok asszonyai jól tudták a konyhai bűvészkedés csínját-bínját. Az alábbi egyszerű és gyors recept is egy idős nénitől származik, aki egy tányér forró gulyásleves mellé kínálta a friss falatkálkat, ha pedig nem fogyott el, nassolni kihűlve is finom maradt.

Hozzávalók

A tésztához: 80 dkg finomliszt, 1 csapott evőkanál só, 1,5 dl olaj vagy 3 evőkanál zsír, 0,5 liter tej, 5 dkg élesztő és kevés cukor az élesztőhöz.

A töltelékhez: 25 dkg Rama margarin, 3 tojás sárgája, só.

A tetejére: 1 tojás sárgája, 1 teáskanál tej (tejszín vagy tejföl is lehet), szezámmag (vagy köménymag) ízlés szerint.

Elkészítése

A hozzávalókból a langyos tejben felfuttatott élesztővel puha tésztát gyúrunk. Négy cipót készítünk, és egyenként téglalap alakúra kinyújtjuk őket – körülbelül 30 x 40 cm nagyságúra.

A töltelékhez a margarint kikeverjük a tojások sárgájával, sóval. Gondolatban osszuk négy felé a krémet, ezzel kenjük majd meg a tésztát. A megkent tésztát feltekerjük – mint a bejglit – és a kést 45 fokos szögben tartva háromszög alakokat vágunk. Tepsibe rakosgatjuk őket, nem túl közel egymáshoz, mert megdagadnak. A tepsit érdemes sütőpapírral kibélelni, mert a margarinos töltelék kifolyhat.

Lekenjük őket a tojás sárgájával, amibe belekeverünk egy kicsi tejet, tejszínt vagy tejfölt. Tetejét újra megsózzuk és megszórjuk szezámmaggal (vagy köménymaggal). A tepsiben hagyjuk kb fél órát kelni, és mehet is a sütőbe, amit előmelegítettünk.

Ebből a mennyiségből 3 nagy tepsire való adag jön ki, mintegy 60 darab.

Figyelem!

Ha alacsony hőfokon sütjük, akkor nagyon eldeformálódik a tészta. A 190 fokos alsó sütés ideális, így jó 25 perc alatt szép aranysárgára sülnek a falatkák.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik