Otthon készült

Időutazás házi készítésű mennyei fagylaltok nyomában

Nem kell fagyizóba menni, hogy mennyei ízű fagylaltokat nyalhassunk a kánikulában. Receptjeink közül biztosan több is a kedvencévé válik, ha elkészíti.

Nem véletlenül van nagy divatja minden korban a retrónak, vagy nevezzük csak nyugodtan fiatalságunk mementójának. És a kulcsszó itt a fiatalság, hisz bármilyenek is voltak a gazdasági-politikai viszonyok, a gyermekkorára vagy az ifjúságára mindenki nosztalgiával gondol vissza. A megszépítő messzeség ugyanis nem csak térben vonatkoztatva létezik.

Hazánkban csak néhány éve indult útjára a fagylaltforradalom, amelynek célja a kézműves termékek választékának bővítése és a fogyasztók visszacsalogatása volt a cukrászdákba. Ennek eredménye, hogy az utóbbi szezonokban ismét kígyózó sorok állnak a fagyizók előtt.

Fotó: pixabay.com

Kis fagylalt történelem

A hatvanas-hetvenes években egy gömb vagy gombóc fagyi még fillérekbe került, többnyire 50 fillérért már lehetett kapni valami nyalnivaló finomságot. Persze az ízek kifinomultsága és változatossága még nem volt jellemző, örültek a gyerekek, ha a klasszikus csokin és vanílián kívül volt puncs vagy citrom is. Egy gyerek a hatvanas években jó, ha 5-10 forint zsebpénzt kapott hetente, de volt, hogy csak havonta. Ekkora összegből túl sok fagyira nem futotta.

Fotó: fortepan.hu

1915-ben Sopronban így állták körbe a fagylaltos kocsit, ami messze volt még a Bagaméri fagyijának a minőségétől is.

Fotó: fortepan.hu

Az ősz, a tél könnyen átvészelhető volt abban az időben, ami a fagylaltot illeti, hisz nem lehetett kapni. Az első nyalni valót a gyerekek többsége általában a május 1-i felvonulás után kapta meg, ilyenkor a szülők amúgy is kimentek valahová majálisozni, vittek enni- és innivalót magukkal, és a fagylaltozás is hozzátartozott a programokhoz. A másik ilyen jeles májusi esemény, amikor kicsik és nagyok elvonultak fagyizni a helyi presszókba, az anyák napja volt. Az iskolai ünnepségek után dugig volt egy-egy presszó vagy cukrászda az ünneplő anyukákkal, nagymamákkal és csemetéikkel.

Fotó: fortepan.hu

Minden korosztály szerette a fagylaltot, ezt az édes, mégis kellemesen enyhet adó finomságot, még dalban is megénekelték őket, például a csodás eperfagyit, ami édes is, és hűvös is az ajkainkon.

Fotó: fortepan.hu

Ugyan Budapesten már 1870 óta lehet fagylaltot kapni, egy 1753-as erdélyi szakácskönyv pedig a Magyar Királyság területén is emlegette a terméket, de a korabeli jegyzetek szerint a fagylalt elkészítése olyan drága volt, hogy csak a kiváltságosok engedhették meg maguknak a fogyasztását. Végül a 19. század végétől lett elérhető mindenki számára.

Fotó: fortepan.hu

Sehol nem esik jobban a jéghideg finomság, mint kánikulában a vízparton, így volt ez régen is. A gombócoknál vagy gömböknél csak a csavaros krémfagyi csábított jobban, hisz nem voltak benne sehol jégdarabkák, nem volt túlvizezve, és egyébként is nagyon trendinek és jópofának számított, ahogy ízlésesen belecsavarodott a tölcsérbe. Ennél menőbb már csak a négerfagyi volt, mindenféle rasszista felhang nélkül nyalta kicsi és nagy az olvasztott étcsokiba mártott tekervényt.

Fotó: pixabay.com

Miután így megidéztük a régmúlt fagylaltfogyasztó szokásait, és már összecsordul a szánkban a nyál a fagyi gondolatától is, ízét pedig a szánkban érezzük, a múltba való rövid visszaröpülés után térjünk vissza a jelenbe,  és álljon itt néhány nagyon finom, házi készítésű fagylaltrecept igazi csemegeként.

Bármelyiket elkészíthetjük közülük, így akár otthon, a kanapén ücsörögve, vagy a kerti hintaágyban ejtőzve is újra átélhetjük gyermekkorunk édes-hűvös ízeit. Készítsünk egyszerre több adagot, mert garantáltan nem fogunk tudni ellenállni a finomságnak, és újra megtöltjük majd a kelyhet vagy a tölcsért az illatos nyalánksággal.

Íme a mennyei fagylaltreceptek

1. Citromfagylalt

A nyár nagy kedvence, mert amellett, hogy nagyon finom, kellemesen felüdít, nem émelyít a savanykás citromfagyi.

Hozzávalók:

5 tojásfehérje

4 nagy citrom leve és reszelt héja

15 dkg cukor

2 dl legalább 30%-os tejszín

A citromléből és a cukorból főzzünk sűrű szirupot. Kezdjük el vízgőz fölött felverni a fehérjét, és csorgassuk bele fokozatosan a citromszirupot. 70-80 fokig felmelegítve verjük, vegyük le a gőzről, aztán verjük kész habbá miközben szép lassan lehűl. Ezután adjuk hozzá a 2 dl felvert habtejszínt, keverjük össze a masszát, és tegyük házi fagylaltgépbe. Ennek híján bármilyen tégely, tál megteszi, de ebben az esetben félóránként keverjük át alaposan a masszát, lehetőleg gépi habverővel, hogy krémes állagú maradjon.

1+Bodzás citromfagyi

A fenti fagylalt pikáns variációja lehet. Ha készítettünk korábban bodzaszörpöt, nincs más dolgunk, mint fél decit belekeverni a citromszirupba. Házi bodzaszörp híján a bolti is megteszi.

2. Gyömbéres csokifagyi

A klasszikus csokifagyi egzotikusabb változata. Elkészítése nem ördöngős, és igazán különleges csemegét kínálhatunk a családnak vagy a vendégeknek vele.

3 db tojássárgához tegyünk 4 evőkanál cukrot, és verjük fel elektromos habverővel. Vízgőz fölött olvasszunk meg 15 dkg jó minőségű étcsokoládét, adjuk hozzá a felvert tojásos cukrot, egy evőkanál étkezési keményítőt, egy evőkanál holland kakaóport, egy mokkáskanál gyömbérport, vagy frissen reszelt gyömbért ízlés szerint (kb. kétcentis darabot) és 3 dl tejet. Keverjük össze a hozzávalókat, majd főzzük fel a vízgőz fölött nagyjából puding sűrűségűre. Hűtsük le, és keverjünk hozzá 2,5 dl felvert tejszínhabot. Tegyük a masszát fagylaltgépbe, ennek híján a fagyasztóba, de ne felejtsük el ennél sem a 30 percenkénti, alapos átkavarást.

Fotó: pixabay.com

3. Málnafagyi

5 evőkanál cukrot forraljunk fel 6 dl tejjel, és főzzük még pár percig. Aztán hagyjuk jól lehűlni, közben 60 dkg málnára tegyünk két evőkanál cukrot, turmixoljuk össze, és ha nem szeretjük a magokat, szűrjük le. Keverjük össze a kihűlt tejjel, adjunk hozzá 2,5 dl felvert habtejszínt, majd mehet a fagylaltgépbe vagy a mélyhűtőbe a szokásos módon. Aki szereti a pikáns ízeket, tegyen a málnához néhány mentalevelet, és azzal turmixolja össze. A végeredmény kellemesen édes és hűs lesz.

Fotó: pixabay.com

4. Eperfagyi

A fenti módon készíthető, ugyanolyan mennyiséggel, csak málna helyett földieperrel. Bátran variálható bodzaszörppel, borsmentával is, de akár egy citrom levét is összeturmixolhatjuk a gyümölccsel, úgy is mennyei lesz a végeredmény.

Fotó: Nosalty

5. Levendulás vaníliafagyi rózsavízzel

Hozzávalók

2 db tojássárgája/2 dl tej

4 dl habtejszín/10 dkg cukor

1 db vaníliarúd/125 g mascarpone

5 db levendula (friss vagy 2 szárított)/1 evőkanál rózsavíz

A tejet és a tejszínt lábosba öntjük, beleszórjuk a levendulát, a vaníliarúd kikapart magját és a vaníliarudat magát, majd éppen csak felforraljuk. Lefedve langyosra hűtjük, majd leszűrjük.

Közben a tojássárgákat jó habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a mascarponét és azzal is átkeverjük. A tojásos masszát lassan belecsurgatjuk a tejszínes tejbe, és lassú tűzön, állandóan kevergetve besűrítjük. Híg pudingszerű lesz a krém, olyasmi, mint egy sűrű madártej. Hozzáadjuk a rózsavizet is.

Fagylaltgépbe tesszük, vagy a fenti szokásos módon félóránként alaposan átkavarjuk.

6. Klasszikus puncsfagylalt

Gyerekkorunk kedvenc íze, ami ma is mindig elcsábít.

Hozzávalók:

2 dl tej

1 dl tejszín

3 evőkanál méz

1 evőkanál citromlé

10 dkg sárgabaracklekvár

késhegynyi piros ételfesték

0,5 dl rum vagy egy rumaroma

10 dkg babapiskóta

10 dkg tejbe áztatott mazsola

A hozzávalókat – a babapiskóta és a mazsola kivételével – hidegen, főzés nélkül keverjük habosra robotgéppel, majd töltsük bele a fagylaltgépbe. Ezután a babapiskótát törjük apróra, és a fagylaltkészítő program felénél adagoljuk kanalanként a masszába. Végül tegyük bele a mazsolát is. Ha nincs gépünk, a babapiskótát adagoljuk a masszához a mazsolával együtt, és kavarjuk a fent leírtak szerint félóránként.

Kiemelt kép: Pixabay

Kürtőskalácsba töltött fagyijával hódította meg Amerikát a volt szegedi divatmodell
A szegedi hölgy a nagymama kürtőskalács receptjét sikeresen házasította a fagylaltokkal.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik