Otthon készült

Késő nyári csemege a zalai szilvás kukoricamálé

Nevezik kukoricaprószának vagy szilváslepénynek is, de a lényeg, hogy könnyű elkészíteni és rendkívül laktató.

Édes és kicsit sós is egyszerre, és mivel kefírrel és kukoricalisztből, kevés cukorral készül, kifejezetten laktató, ráadásul Zalában ez hagyományosan gluténmentes étel. Leves mellé, főételként is fogyaszthatjuk, akár a szilvás gombócot, mert nem kifejezetten desszert.

Jellemzően friss szilvával – lekvárral vagy frissen szedett, kimagozott gyümölcsből, esetleg befőttből – készítik, de mennyei barackból, sőt meggyel is. Szerte Zalában jellemzően kukoricalisztből sütik, de a szilvamálét ismerik az Őrségben is, ott búzalisztből keverik ki a tésztáját.

Zalai szilvás kukoricamálé – Fotó: Pais-H Szilvia

Mi a zalai máléra esküszünk – mert a kukoricaliszt finom

A legfinomabb akkor, ha frissen szedett szilvával, szigorúan fahéjasan, és kefirrel készítünk el.  Íme, a jól bevált a recept.

Hozzávalók

  • 1 kg szilva (magozott)
  • 20 dkg kukoricaliszt
  • 10 dkg búzadara vagy riszliszt
  • 2 db tojás
  • 1 dl olaj
  • 1 teáskanál só
  • 2 ek cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 450 g kefir vagy aludttej
  • 1 tk szódabikarbóna
  • ízlés szerint fahéj

Elkészítése

A kukoricalisztet, sót, cukrot, sütőport, fahéjat, a tojást, az étolajat és a kefirt  vagy aludttejet robotgéppel összekeverjük. Hagyjuk állni legalább egy órán át, hogy a kukoricadara megdagadjon. Ha riszliszttel – vagy sima búzaliszttel csináljuk, nem kell várni.

A híg tésztát egy sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük, majd a kimagozott – fahéjas cukorban megforgatott – szilvákat a tészta tetejére tesszük. Ha belemerül a szilva a híg tésztába annál jobb!

180-200 fokon, légkeveréssel sütjük 20-25 percig. Ha barnulni kezd, villával ellenőrizzük. Ha közepe is megsült, a tetejét porcukorral meghintjük, majd tálaljuk.

Címlapfotó: Pais-H Szilvia

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik