Virágzó vidékünk

Szívünkbe lopták magukat 2016 első két hónapjának új állatkerti ritkaságai

Alig telt el 2 hónap az évből, és az ország állatkertjeinek lakói megörvendeztettek mindannyiunkat.

Egymást követik a hírek: milyen állat és hol született, milyen cukik mindannyian, és a többi “szerepet kapott ritkaság” is könnyen a szívünkbe lopja magát. Körülnéztünk: melyek voltak 2016 első két hónapjának állatkerti szenzációi Magyarországon.

Beúszott Pécsre a zebracápa

Fotó: MTI - Sóki Tamás
Fotó: MTI – Sóki Tamás

A fejlesztés alatt álló pécsi állatkertben tavasztól zebracápát is láthatnak a látogatók. A növendék zebracápa nemrégiben érkezett. Az állat most másfél méteres, és nemsokára két fekete foltú szirti cápával osztozik a medencében. A zebracápa kifejlett korában kétméteres. A közepes méretűnek számító trópusi cápának nem kell folyamatosan úsznia, így le tud pihenni az aljzatra.

Bemutatkozott a jaguárkölyök Szegeden

Fotó: MTI - Kelemen Zoltán Gergely
Fotó: MTI – Kelemen Zoltán Gergely

Még tavaly karácsonykor született a jaguárkölyök a Szegedi Vadasparkban, de a két hónapos nőstényt csak februárban vizsgálhatta meg először állatorvos. Kiara, az anya a németországi Halléból érkezett Szegedre. 2010 és 2012 között négy kölyköt nevelt fel. Valamennyi alapszíne fekete volt, vagyis apjuk, a Nyíregyházi Állatkertből született Negró színét örökölték.

Két foltos hiéna kölyök is született tavaly ősszel a Szegedi Vadasparkban, de csak idén januárban láthatták azokat az érdeklődők, mert az állatok életük első hónapjait a házuk biztonságában töltötték. Tavasszal így már egy hat tagú hiénacsalád etetését figyelhetik meg a látogatók, és lehet majd arra tippelni, vajon fognak-e kacagni izgatottságukban, vagy csendben osztozkodnak a zsákmányon?

Fotó: Endrei Lajos
Fotó: Endrei Lajos

Idén nem simogathatjuk az oroszlánokat Gyöngyösön

Afrikaioroszlán-kölykök születtek január 12-én a Gyöngyösi Állatkertben. A két nőstény és egy hím kölyök szépen cseperedik, köszönik, jól vannak. Egy rendelet értelmében 2016-ban nem lehet kisoroszlánt simogatni, így azok jártak jól, akik tavaly ezt az előző kölykökkel megtették.

Fotó: MTI - Komka Péter
Fotó: MTI – Komka Péter

Nyíregyháza: kicsi gibbon és borneói teknős

Fehérkezű gibbon kölyökkel gyarapodott a Nyíregyházi Állatpark majomcsapata. Két hónapot várni kellett, hogy a kicsiket láthassa a közönség, de ennek ma már nincs akadálya. Az utód születésével öttagúvá vált a gibboncsalád: a svéd állatkertből érkezett nőstény és a magyar származású hím 2007 óta él együtt egy tenyészprogram keretében. A majompár frigye igen szerencsés, mivel ez a harmadik kicsinyük, ami Nyíregyházán született.

Fotó: MTI - Balázs Attila
Fotó: MTI – Balázs Attila

A világ egyik legnagyobbra növő édesvízi teknősfajával, borneói folyami teknőssel gazdagodott januárban a Nyíregyházi Állatpark. A két, 50 és 70 centiméter hosszúságú páncéllal rendelkező hüllő egy cseh állatkertből került a Nyírségbe. A park Zöld piramis elnevezésű létesítményének medencéjében élnek, ahol az édesvízi bemutató térben cápaharcsa és szalagos varánusz is látható. A borneói folyami teknős veszélyeztetett faj, mivel a húsa a Távol-Keleten ínyencségnek számít, és a tradicionális gyógyászatban is használják porrá őrölt testrészét.

Fotó: MTI - Balázs Attila
Fotó: MTI – Balázs Attila

Átköltöztek a sárga óriások Győrben

Februártól két különleges sárga óriással találkozhat minden látogató, aki felkeresi a Győri Állatkert hüllőházát. A két albínó tigrispiton a Füles Bástyából költözött át, hogy nagyobb terráriumban, kényelmesen tölthessék napjaikat. A két piton azonnal birtokába vette új lakhelyét. Kíváncsian siklották körbe az egész terráriumot, felderítették a sziklaborítást, majd fürödtek is a nekik készült tóban.

állatkertpiton
Fotó: Wikimedia Commons

Fekete medvék érkeztek Veszprémbe

Február első napjaiban két hím fekete medve költözött a Veszprémi Állatkertbe. Az állatok a Veresegyházi Medveparkból érkeztek. A példányok – melyek most láthatók először Veszprémben – Észak-Amerika erdeiben honosak. A háromesztendős fekete medvék testhossza mintegy két méter, súlyuk 350 kilogramm. A fényes, fekete bundájú medvék akár 25-30 évig is élnek.

Fotó: MTI - Rosta Tibor
Fotó: MTI – Rosta Tibor

Cuki kislajhárok a fővárosban

Január közepén láthatta először a közönség a karácsony előtt néhány nappal a Budapesti Állatkertben született kislajhárt.

Fotó: MTI - Kovács Attila
Fotó: MTI – Kovács Attila

A kétujjú lajhárokból most összesen – az újszülött kicsivel együtt nyolc állat van a pálmaházban –. Banya a legidősebb közülük, ő májusban lesz 23 éves. A nyolc állat nagy része az ő leszármazottja.

Olvasói sztorik