Virágzó vidékünk

Indiánok egykori háziállata született Szegeden

Ezek voltak a Kolumbusz előtti Amerika egyetlen teherhordó állatai.

Lámacsikó (Lama glama) született a Szegedi Vadasparkban, a hófehér csődör szépen gyarapodik, a látogatók is megfigyelhetik.

A Szegedi Vadasparkban valamennyi dél-amerikai teveféle megtekinthető, a veszélyeztetett és félénk vikunya, a termetes guanakó, valamint a két háziállat, a szelíd alpaka és láma.

Megelőzik a családi viszálykodást

A szegedi kiscsikó még február 19-én született, de csak a napokban mutatták meg a közönségnek. Az állat a gondos nevelésnek hála szépen cseperedik. Születése után egyből átesett a kötelező orvosi vizsgálatokon, és kiderült, hímről van szó. Miután a lámák egy hímből és annak nőstényeiből álló csapatokban élnek, a csikónak, ahogy felnő, a családi viszály elkerülése miatt majd új helyet kell találni, de a nyár folyamán még biztos látható lesz a Szegedi Vadaspark dél-amerikai körútja mentén.

A legfontosabb háziállat volt

Az összes teveféle – beleértve az óvilági két- és egypúpúakat is – ősei Észak-Amerikában fejlődtek ki, majd onnan vándoroltak át a többi kontinensre, csak éppen az “őshazájukban” pusztultak ki.

Fotó: MTI - Kelemen Zoltán Gergely
Fotó: MTI – Kelemen Zoltán Gergely

A lámákat mintegy hatezer éve háziasították a vad guanakóból a mai Peru hegyvidéki területein. A lámák lettek a Kolumbusz előtti Amerika egyetlen teherhordó állatai, de ették húsát, bőrét és szőrét feldolgozták, zsírjával világítottak, trágyájával tüzeltek, sőt, esetenként meg is lovagolták. Idővel a legfontosabb háziállattá vált az Andok indián kultúráiban.

Ma elsősorban hobbiállat

A spanyolok hódítása után, vagyis a lovak, szamarak és juhok érkezésével a szerepe csökkent, ma már inkább hobbiállatként tartják világszerte – írta az MTI.

Címfotó: MTI – Kelemen Zoltán Gergely

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik